ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ - ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Σοκάρουν οι μαρτυρίες από το μακελειό με έξι νεκρούς στο Σίδνεϊ: «Τον είδαμε να μαχαιρώνει το μωρό»

Σοκάρουν οι μαρτυρίες από το μακελειό με έξι νεκρούς στο Σίδνεϊ: «Τον είδαμε να μαχαιρώνει το μωρό»
AP

Ο 40χρονος, φέρεται να έδρασε μόνος, ενώ σκοτώθηκε μετά από καταδίωξη από γυναίκα αστυνομικό, η οποία βρισκόταν στο εμπορικό την ώρα της επίθεσης

Σοκ έχει προκαλέσει η αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, μέρα μεσημέρι, όπου ένας άνδρας γύρω στα 40, επιτέθηκε σε δεκάδες άτομα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5, πριν και ο ίδιος πέσει νεκρός από πυρά γυναίκας αστυνομικού.

Ο δράστης, γνώριμος στις Αρχές, φέρεται να έδρασε μόνος, ενώ σκοτώθηκε μετά από καταδίωξη από αστυνομικό, η οποία βρισκόταν στο σημείο, όταν προσπάθησε να της επιτεθεί, όμως εκείνη κατάφερε να τον εξουδετερώσει.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, αποκάλεσε την αστυνομικό ήρωα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «δεν χωρεί αμφιβολία ότι έσωσε ζωές με την πράξη της».

Χαροπαλεύει βρέφος 9 μηνών

Εννέα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 9 μηνών, μαχαιρωμένο στην κοιλιά, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Σίδνεϊ, με κάποιους να είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το βρέφος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ενώ η μητέρα του, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι μεταξύ των νεκρών, αφού υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο.

Η 38χρονη μητέρα, Ας Γκουντ, πήγε με το μωράκι της στο εμπορικό κέντρο του Μπόνταϊ και με αυταπάρνηση προσπάθησε να σώσει το παιδί της, το οποίο ωστόσο ο δράστης κατάφερε να μαχαιρώσει, όπως και την ίδια, η οποία παρόλο που διακομίστηκε σε νοσοκομείο, δεν άντεξε και κατέληξε. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βρέφος χαροπαλεύει.

Φίλη της αδικοχαμένης μητέρας που μίλησε σε αυστραλιανά Μέσα την περιέγραψε ως έναν «απλό και υπέροχο άνθρωπο». «Ήταν η καλύτερη μαμά του κόσμου», πρόσθεσε.

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο δίκτυο 9News Sydney πώς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μπλούζες από καταστήματα του εμπορικού για να σταματήσει την αιμορραγία του μωρού. «Υπήρχε πολύ αίμα στο πάτωμα, ελπίζω το μωρό να τα καταφέρει», δήλωσε.

Η 38χρονη μητέρα και το βρέφος / Instagram

«Ψωνίζαμε και τον είδαμε να μαχαιρώνει το μωρό»

Ο αδελφός του άνδρα που βοήθησε το μωράκι είπε:

«Βοήθησε κρατώντας το μωρό και προσπαθώντας να πιέσει στο σημείο του τραύματος, όπως έκανε και με την μητέρα. Εμείς απλώς ζητούσαμε περισσότερα ρούχα, πουκάμισα, μπλούζες, για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Μαζί με τον αδελφό μου κρατούσαμε πολύ σφιχτά το μωρό και πιέζαμε, νομίζω ότι θα είναι μια χαρά.

Εμείς, απλώς ψωνίζαμε και είδαμε τον δράστη να τρέχει προς την μητέρα και το μωρό και στη συνέχεια τρέξαμε και οι δύο να βοηθήσουμε. Ζήτησα από τους υπαλλήλους να κλειδώσουν και ήρθαν η μητέρα με το μωρό μαχαιρωμένες, αιμορραγώντας, τις πήραμε μέσα στο μαγαζί και ειδοποιήσαμε για βοήθεια».

Ο δράστης λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός / Daily Mail
Daily Mail

«Την μαχαίρωσε μπροστά στα μάτια μου»

Ο υπεύθυνος ενός καταστήματος αποσκευών στο εμπορικό κέντρο είπε ότι είδε τον μακελάρη να μαχαιρώνει μία γυναίκα και τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων στο έδαφος, μεταξύ των οποίων δύο φύλακες. Ο 29χρονος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι παρέμεινε μέσα στο κατάστημα με πολλούς συναδέλφους και πελάτες την ώρα που ένα κύμα περίπου 50 ατόμων πέρασε από το μαγαζί, με μία γυναίκα να χτυπάει την πόρτα για να μπει μέσα.

«Όπως την άφηνα μέσα, ο δράστης έπεσε πίσω της με το μαχαίρι στο χέρι και τον είδα, ενώ και οι άλλοι πελάτες που ήταν μαζί μου μέσα στο μαγαζί με βοήθησαν και την τραβήξαμε γρήγορα μέσα, κλείδωσα την πόρτα και όταν σηκώθηκε, διαπιστώσαμε ότι είχε μαχαιρώσει δύο φύλακες. Έπειτα, έτρεξε και μαχαίρωσε μία γυναίκα μπροστά στα μάτια μου». είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πρόσθεσε: Μέσα στο κατάστημα υπήρχε μία νοσοκόμα, η οποία ήταν ανένδοτη ότι ήθελε να βγει έξω και να βοηθήσει τον φύλακα, αλλά της είπα «δεν ξέρω τι θα γίνει αν ξεκλειδώσω την πόρτα», όμως με δική της ευθύνη την άφησα να βγει. Ήμασταν ακόμα κλειδωμένοι μέσα και υποθέσαμε ότι οι πυροβολισμοί ήταν στην πραγματικότητα μεταξύ της αστυνομίας και του δράστη και περιμέναμε μέχρι να έχουμε περαιτέρω οδηγίες. Εκείνη τη στιγμή σταμάτησαν οι σειρήνες και από την πίσω πλευρά του καταστήματος είδαμε στον δρόμο ανθρώπους να τρέχουν έξω από το εμπορικό και στη συνέχεια είδαμε ασθενοφόρα και αστυνομικούς και πτώματα και τους πελάτες να οδηγούνται έξω.

Όταν τελικά βγήκε έξω συνοδεία αστυνομικών, ο 29χρονος μέτρησε τέσσερις νεκρούς στο πάτωμα του εμπορικού, ενώ είδε και το βρέφος που δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια του μακελειού, να μεταφέρεται έξω από το κτήριο.

Άλλη γυναίκα, μιλώντας για την επίθεση ξεσπά σε κλάματα λέγοντας «ήμουν σίγουρη ότι θα πεθάνω», ενώ σε κατάσταση σοκ περιγράφει πώς κατάφερε να γλιτώσει τρέχοντας έξω από το εμπορικό κέντρο.

Δεν είναι γνωστό το κίνητρο

Η επίθεση προκάλεσε πανικό, όπως ήταν φυσιολογικό, με τους επισκέπτες να τρέχουν για να γλιτώσουν από το εμπορικό κέντρο στο Μπόνταϊ, ενώ μάρτυρες περιέγραψαν ότι κρύφτηκαν στην πίσω πλευρά των καταστημάτων ή μέσα σε αποθήκες κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το κίνητρο της επιθεσης δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο η έρευνα της αστυνομίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τα πρώτα σημάδια να δείχνουν ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Το μήνυμα του βασιλιά Κάρολου

Ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο οποίος είναι αρχηγός κράτους στην Αυστραλία δηλώνει σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος από την επίθεση στο Σίδνεϊ.

Σε ανακοίνωση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, αναφέρεται ότι τόσο ο Κάρολος όσο και η βασίλισσα Καμίλα είναι «απόλυτα σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι» από την επίθεση στο mall στο Σίδνεϊ με τους έξι νεκρούς.

«Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους εκείνων που δολοφονήθηκαν τόσο βάναυσα κατά τη διάρκεια μίας τόσο παράλογης επίθεσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καθώς οι λεπτομέρειες των συγκλονιστικών συνθηκών εξακολουθούν να αποκαλύπτονται, η σκέψη μας είναι με εκείνους που συμμετείχαν στην επιχείρηση και ευχαριστούμε για την γενναιότητά τους τους διασώστες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

Σχετικές ειδήσεις