ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η ιρανική επίθεση: Στρατιωτικά drones απογειώθηκαν με κατεύθυνση το Ισραήλ

Ξεκινά η ιρανική επίθεση: Στρατιωτικά drones απογειώθηκαν με κατεύθυνση το Ισραήλ

«Ώρα μηδέν», όπως όλα δείχνουν, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εξαπολύει την αναμενόμενη επίθεση προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό πρεσβείας του στη Συρία.

Δεκάδες στρατιωτικά drones απογειώθηκαν λίγο πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας από το Ιράν, με κατεύθυνση το Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός. Αυτό είναι το πρώτο κύμα της επίθεσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθεί και δεύτερο κύμα, με άγνωστο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σχετικά βίντεο κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τα drones θα χρειαστούν και έως επτά ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, εάν δεν αναχαιτιστούν στον αέρα.

Λίγο νωρίτερα, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τον εναέριο χώρο της.

Παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα:

Δραματικό διάγγελμα Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο για ευθεία επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει αναλόγως».

«Λαέ του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια και ακόμα περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανότητα μίας ευθείας επίθεσης από το Ιράν», δηλώνει ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

«Τα αμυντικά μας συστήματα είναι εξοπλισμένα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το Κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυροί, το κοινό είναι ισχυρό», προσθέτει «Εκτιμούμε τη στάση των ΗΠΑ, που βρίσκονται στο πλευρό μας καθώς και την στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Έθεσα μία ξεκάθαρη αρχή - όποιος μας πληγώσει, θα τον πληγώσουμε. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Γνωρίζω ότι εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακολουθήσετε τις εντολές της Διοίκησης Πολιτικής Προστασίας. Στεκόμαστε μαζί και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό.

Από το βράδυ του Σαββάτου το Ισραήλ τέθηκε σε υψηλή ετοιμότητα, και μπαίνει σε ισχύ απαγόρευση συναθροίσεων από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου και για δύο ημέρες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας τονίζεται ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που πιθανώς θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού, που εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή απειλές από αέρος κατά της χώρας, προκειμένου να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Στο Πεντάγωνο ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού, για διαβουλεύσεις εν αναμονή ιρανικής επίθεσης αντιποίνων, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν επτά αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ τους και δύο ανώτεροι διοικητές.

Times of Israel

O εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Παράλληλα, ο πονοκέφαλος στις ΗΠΑ για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δυναμώνει, αφού, όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος, διέκοψε το σαββατοκύριακό του στο Ντέλαγουερ, για να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να διαβουλευθεί εκτάκτως με το εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. «Ο πρόεδρος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα για να έχει διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Λευκός Οίκος χωρίς διευκρινίσεις.

«Λάδι στη φωτιά» από το Ιράν

Όλα αυτά ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν φορτηγό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στο Στενό του Ορμούζ, με 25μελές πλήρωμα, με τον Λευκό Οίκο να καλεί το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» τόσο το πλοίο όσο και το πλήρωμα, καταδικάζοντας την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ διαμήνυσε πως το καθεστώς Χαμενεΐ είναι «εγκληματικό», και «διαπράττει ομηρεία», ενώ κάλεσε την ΕΕ και τον ελεύθερο κόσμο να συμπεριλάβει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για την κατάληψη του πλοίου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ με αξιωματούχους των IDF / Times Of israel

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, αλλά συγχρόνως και για το καλύτερο σενάριο, που αυτή τη στιγμή είναι ένα χτύπημα από το Ιράν, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό και να μην κλιμακώσει την κατάσταση.

«Είμαστε αφοσιωμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα πετύχει», έστελνε το μήνυμα ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας την Τεχεράνη: «Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ. Μην το κάνετε».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αμεσότητα της επίθεσης αντιποίνων κατά του Ισραήλ είπε ότι θα γίνει αργά η γρήγορα, χωρίς να θέλει, όπως είπε «να εισέλθει σε απόρρητες πληροφορίες».

Η απειλή μίας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε μετά το χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, με τον Χαμενεΐ να προχωρά σε εκρηκτικές δηλώσεις για αντίποινα, την ώρα που διέρρεαν αμερικανικές πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει ενισχύσεις στην περιοχή.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα δε με αμερικανικά μέσα, η επίθεση είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί με πάνω από 100 drones και δεκάδες πυραύλους κρουζ, καθώς ο στόχος της Τεχεράνης είναι να στείλει ένας σαφές μήνυμα ισχύος.

Ανησυχία για τους Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ

Ώρες αγωνίας βιώνουν οι Έλληνες κάτοικοι του Ισραήλ, που περιγράφουν τον εφιάλτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όλοι έχουμε μία ανησυχία, αν τυχόν γίνει κάτι. Έχουν δώσει οδηγίες για τα καταφύγια. Τώρα, για τα σπίτια, μας έχουν δώσει ενημέρωση να έχουμε νερά, φακούς, μπαταρίες, φόρτιση στο κινητό. Με βάση αυτές τις απειλές, τα νέα, τις ειδήσεις που λένε συνέχεια, περιμένουμε κάτι», επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις