ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι για σύσκεψη με την εθνική ομάδα ασφαλείας

Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι για σύσκεψη με την εθνική ομάδα ασφαλείας
AP

Διπλωματικός πυρετός για την αποτροπή κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή 

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για κλιμάκωση του ήδη τεταμένου κλίματος στη Μέση Ανατολή με τον φόβο για μία γενικευμένη σύρραξη να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Σε αυτό συνετέλεσε η εσπευσμένη επιστροφή στην Ουάσινγκτον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το ταξίδι του στην οικεία του στο Ντέλαγουερ, όπου είχε μεταβεί για το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, για μία εξέλιξη σχετικά με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, αλλά συγχρόνως και για το καλύτερο σενάριο, που αυτή τη στιγμή είναι ένα χτύπημα από το Ιράν, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό και να μην κλιμακώσει την κατάσταση.

«Είμαστε αφοσιωμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα πετύχει», έστελνε το μήνυμα ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας την Τεχεράνη: «Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ. Μην το κάνετε».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αμεσότητα της επίθεσης αντιποίνων κατά του Ισραήλ είπε ότι θα γίνει αργά η γρήγορα, χωρίς να θέλει, όπως είπε «να εισέλθει σε απόρρητες πληροφορίες».

Έτοιμο να αντιμετωπίσει επίθεση του Ιράν δηλώνει το Ισραήλ

Την ίδια ώρα το Ισραήλ εξαπολύει απειλές και προειδοποιεί για εκδίκηση μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου το οποίο συνδέεται με την χώρα, από τους Φρουρούς της Επανάστασης, κοντά στο Στενό του Ορμούζ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, διαμήνυσε μέσω της πλατφόρμας Χ πως «Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις», ενώ αποκάλεσε το καθεστώς Χαμενεΐ «εγκληματικό καθεστώς, που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να ανακηρύξει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», έγραψε στο Χ.

Η απειλή μίας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε μετά το χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, με τον Χαμενεΐ να προχωρά σε εκρηκτικές δηλώσεις για αντίποινα, την ώρα που διέρρεαν αμερικανικές πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα δε με αμερικανικά μέσα, η επίθεση είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί με πάνω από 100 drones και δεκάδες πυραύλους κρουζ, καθώς ο στόχος της Τεχεράνης είναι να στείλει ένας σαφές μήνυμα ισχύος.

Διπλωματικός πυρετός

Πάντως τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι παροτρύνουν το Τελ Αβίβ να μην κλιμακώσει την ένταση με προληπτικό πλήγμα προς το Ιράν. Εξάλλου, η επίθεση του Ιράν, αναμένεται, ως αντίποινα στον βομβαρδισμό του προξενείου της Τεχεράνης στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, όπου σκοτώθηκαν εφτά αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ η στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.

Ο Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ομολόγους του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με στόχο να αυξήσει την διπλωματική πίεση προς το Ιράν για να αποτρέψει επίθεση στο Ισραήλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις σε τέσσερις ηγέτες της Χαμάς για στρατιωτικές επιχειρήσεις με drones σε Γάζα και Λίβανο.

Σχετικές ειδήσεις