ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνολόγος Κοψαχείλης στο Newsbomb.gr για Ισραήλ-Ιράν: 2+1 επιλογές για την επόμενη μέρα

Διεθνολόγος Κοψαχείλης στο Newsbomb.gr για Ισραήλ-Ιράν: 2+1 επιλογές για την επόμενη μέρα
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια πρώτη ανάλυση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ και των εξελίξεων που έπονται 

Ευχαριστήθηκε το Ιράν, κατάλαβε το Ισραήλ, αντέδρασαν οι ΗΠΑ. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της χθεσινοβραδινής, όχι και τόσο αιφνιδιαστικής επίθεσης.

Την ανάλυση της μίνι-πολεμικής σύρραξης έκανε στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος κ. Βασίλης Κοψαχείλης.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο και γεωστρατηγικό αναλυτή, Βασίλη Κοψαχείλη «η ιρανική απάντηση δεν συνιστά κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό».

«Υπήρχε ενημέρωση (ύποπτα και εξωφρενικά ακριβής ενημέρωση), ικανοί χρόνοι αντίδρασης και οι επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στη συντριπτική τους πλειονότητα. Το πόπολο στο Ιράν ευχαριστήθηκε και το πόπολο στο Ισραήλ καταλαβαίνει ότι τα "μέχρι τέλους" και άλλα χαριτωμένα είναι όνειρα θερινής νυκτός στη γειτονιά που ζουν», ανέφερε στο Newsbomb.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σημαντικό που προκύπτει είναι η έντονη δυσαρέσκεια του Αμερικανού ΥΠΑΜ προς τον Ισραηλινό ομόλογό του για το ότι δεν ενημερώθηκαν για το χτύπημα στη Δαμασκό και η προειδοποίηση του Μπάιντεν προς το Νετανιάχου ότι το πράγμα λήγει με τη χθεσινοβραδινη ιρανική επίθεση, καθώς και ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν το Ισραήλ σε δική του επίθεση στο Ιράν.

Τι θα γίνει την επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τον κ. Κοψαχείλη οι επιλογές για τη νεπόμενη μέρα είναι ουσιαστικά 2+1…

«Η μία είναι αυτό που θέλει η σημερινή λογική του Ισραήλ. Απάντηση και κλιμάκωση.Δεν οδηγεί πουθενά. Η άλλη είναι ανασχεδιασμός συνόρων στο Λεβάντε, ανασχεδιασμός της πολιτικής τάξης των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή και ίδρυση βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, χωρίς το πριόνισμα του Ισραήλ ή γεωγραφικά ασύνδετους θυλάκους. Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Η κλιμάκωση με στόχο τον πολιτικό ανασχεδιασμό που θα επέλθει αναγκαστικά

Αλλά τέτοιο σχέδιο δεν προϋπάρχει Και η έλλειψη βιώσιμου πολιτικού σχεδίου πίσω από την όποια κλιμάκωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος», καταλήγει στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις