ΚΟΣΜΟΣ

Ισράηλ - Ιράν: Αυτοσυγκράτηση ζητάει η Ρωσία, ανησυχεί για κλιμάκωση

Ισράηλ - Ιράν: Αυτοσυγκράτηση ζητάει η Ρωσία, ανησυχεί για κλιμάκωση
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Μόσχα εκφράζει έντονη ανησυχία για την τελευταία επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή με αφορμή την σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν 

Η Ρωσία καλεί όλες τις πλευρές να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

"Βασιζόμαστε στα περιφερειακά κράτη να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα με πολιτικά και διπλωματικά μέσα", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Μόσχα εκφράζει "έντονη ανησυχία για την τελευταία επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή".

Λέει ότι είχε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι "η έλλειψη επίλυσης πολλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη ζώνη της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης" θα "οδηγούσε σε αύξηση της αστάθειας".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε το Σάββατο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Λαβρόφ επανέλαβε την "αποφασιστική καταδίκη" ενός φερόμενου ισραηλινού πλήγματος στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα, από το οποίο σκοτώθηκαν Ιρανοί στρατηγοί.

Η Ρωσία έχει στο παρελθόν καταδικάσει τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον εξάμηνο πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς. Η Μόσχα παραδοσιακά προσπαθεί να διατηρεί σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Όμως ενισχύει τους στρατιωτικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Ιράν, ενώ οι σχέσεις με το Ισραήλ προφανώς αποδυναμώνονται.

Σχετικές ειδήσεις