ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Πώς λειτούργησαν το Iron Dome και το Arrow - Τεχεράνη: Χτυπήσαμε βάσεις

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Πώς λειτούργησαν το Iron Dome και το Arrow - Τεχεράνη: Χτυπήσαμε βάσεις

Το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας λειτούργησε αποτελεσματικά εν πολλοίς, κατά τις χθεσινές επιθέσεις του Ιράν 

Δραματικά πλάνα πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, καθώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι πέρασαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», απάντησε ο Νετανιάχου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναχαίτιση έπαιξε το περίφημο σύστημα Iron Dome.

Το Iron Dome είναι ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ, αναχαιτίζει και καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύονται από απόσταση 4 έως 70 χιλιομέτρων.

Αναλυτικότερα, τα περίφημα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των "Iron Dome" και "Arrow", ανέλαβαν δράση, εντοπίζοντας τα περισσότερα από τα βλήματα που πέταξαν από την ιρανική πλευρά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το σύστημά του Arrow, το οποίο καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός ατμόσφαιρας, χειρίστηκε τις περισσότερες αναχαιτίσεις και σημείωσε ότι συμμετείχαν "στρατηγικοί εταίροι".

Ένα βίντεο που μοιράστηκε η Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας (IDF) έδειξε το Iron Dome να αναχαιτίζει εκατοντάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στον ισραηλινό εναέριο χώρο, μετατρέποντας τον ουρανό σε ένα τρομακτικό θέαμα.

Πώς λειτουργεί το Iron Dome

Το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει ρουκέτες και όλμους μικρού βεληνεκούς. Έχει μπλοκάρει χιλιάδες πυραύλους από το 2011, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτόξευσε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης του περασμένου Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εκτόξευσε περίπου 3.500 ρουκέτες από τη Γάζα.

Iράν: Επιτεθήκαμε σε δύο βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας

Πάντως ιρανικές πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της επίθεσης κατάφεραν να χτυπήσουν δύο βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, τη βάση Nevatim και τη βάση Ramon.

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν μοίρες αεροσκαφών F-35 στη βάση Nevatim, και μοίρες αεροσκαφών F-16 στη βάση Ramon.

Σχετικές ειδήσεις