ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα Ισραήλ στο Ιράν: Μέχρι πότε ΔΕΝ θα χτυπήσει και γιατί

Αντίποινα Ισραήλ στο Ιράν: Μέχρι πότε ΔΕΝ θα χτυπήσει και γιατί
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για λόγους θρησκευτικούς το ισραηλινό χτύπημα φαίνεται να αναβάλλεται επί του παρόντος

Καθυστερεί ακόμη κατά πως φαίνεται η οποιασδήποτε μορφής κίνηση αντιποίνων του Ισραήλ προς το Ιράν, καθώς οδεύουμε προς το εβραϊκό Πάσχα, που πέφτει 22 Απριλίου.

Για λόγους θρησκευτικούς το ισραηλινό χτύπημα φαίνεται να αναβάλλεται επί του παρόντος. Αυτό ανέφερε και ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα Maariv.

Ο αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ABC ότι το Ισραήλ δεν αναμένεται να απαντήσει στην επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν τουλάχιστον μέχρι τις διακοπές του εβραϊκού Πάσχα, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Το Ισραήλ εξέτασε σχέδια για αντίποινα στο Ιράν, αλλά δεν προχώρησε

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια το σαββατοκύριακο, πάντως τελικά δεν έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια που της παρουσιάστηκαν, μετέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του έχει δικαίωμα να «προστατευθεί», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που επιδιώκει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τα 4+1 σενάρια των επιλογών του Ισραήλ

Στο μεταξύ αξιωματούχοι περιέγραψαν στους New York Times τις ακόλουθες επιλογές και τα μειονεκτήματά τους, από τις οποίες οι Ισραηλινοί ηγέτες επιλέγουν την απάντηση:

-Διεξαγωγή επιθετικού πλήγματος σε ιρανικό στόχο, όπως μια βάση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σε μια χώρα εκτός του Ιράν, όπως η Συρία. (Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει η συμμετρία της απάντησης σε μια άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ με μια άμεση επίθεση κατά του Ιράν)

-Χτύπημα ενός κυρίως συμβολικού στόχου στο εσωτερικό του Ιράν. (Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πιθανότατα διαβούλευση με τις ΗΠΑ και θα κινδύνευε να εξοργίσει τους Αμερικανούς που έχουν συμβουλέψει ενάντια σε ένα τέτοιο χτύπημα)

-Να πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις υποδομές του Ιράν. (Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο και δεν θα αποτελούσε μια απάντηση εις είδος σε μια τόσο μεγάλη αεροπορική επιδρομή)

-Επιτάχυνση μικρών επιθέσεων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών, από τη Μοσάντ. (Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, οπότε δεν ταιριάζουν με τον δημόσιο χαρακτήρα του χτυπήματος του Ιράν).

Τα υπόλοιπα ενδεχόμενα

Άλλες ισραηλινές επιλογές περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο να μην κάνουν τίποτα οι κυβερνώντες την χώρα. Αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, αλλά θα ήταν ένα μέτρο που θα αποσκοπούσε στην αξιοποίηση της διεθνούς και περιφερειακής συμμαχίας, η οποία συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, μετατρέποντάς την σε κάτι πιο σταθερό και μόνιμο. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια πιο διπλωματική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένου ενός μποϊκοτάζ εις βάρος του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσαν άλλοι αξιωματούχοι.