ΚΟΣΜΟΣ

«Έρχεται ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος;» - Τι λένε οι ειδικοί με φόντο τη νέα κρίση Ισραήλ-Ιράν

Πληθαίνουν οι φόβοι για νέα γενικευμένη σύρραξη
Πληθαίνουν οι φόβοι για νέα γενικευμένη σύρραξη
ΑΡ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κρέμεται απο μία κλωστή, μετά την επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ, ενώ η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται. Οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Οι ειδικοί δίνουν τις ετυμηγορίες τους στο Sky News.

H διεθνής κοινότητα ζητάει αυτοσυγκράτηση μετά το ιρανικό χτύπημα εναντίον του Ισραήλ, και η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είμαστε λοιπόν στο κατώφλι ενός άλλου Παγκόσμιου Πολέμου; Το Sky News ζητά από τους ειδικούς να σταθμίσουν την επόμενη ημέρα.

Σε έναν κόσμο που έχει γίνει πιο επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια, το εφιαλτικό σενάριο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στη συνείδηση του κοινού. Νωρίτερα αυτό το έτος, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να κατακλυστεί από πολέμους με την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν τα επόμενα πέντε χρόνια και είπε ότι μετακινούμαστε «από τον μεταπολεμικό κόσμο στον προπολεμικό κόσμο».

Η ανακούφιση που έγινε αισθητή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στο τέλος της δεκαετίας του '80 αντικαταστάθηκε από τον αυξανόμενο συναγερμό για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ υπάρχει έντονη κατακραυγή για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Το Sky News μίλησε με ειδικούς για το εάν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια πιθανότητα - και αν ζούμε πραγματικά σε έναν «προπολεμικό κόσμο».

«Οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν»

«Τα καθησυχαστικά νέα είναι ότι δεν οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Χιου Λόβατ, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής στο thinktank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων

Ενώ υπάρχουν συγκρούσεις σε διάφορα θέατρα -Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία-Ειρηνικό- όλα αυτά είναι «ξεχωριστά και δεν συνδέονται», όπως λέει. «Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες και οδηγεί σε περιφερειακή κλιμάκωση - τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα».

Υπάρχουν συνέπειες για τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα όσον αφορά τις επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον αντίκτυπο που έχει στο παγκόσμιο εμπόριο. Επίσης είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα βρετανικά στρατεύματα να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να δούμε αυτούς τους κινδύνους σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο είναι ότι επηρεάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είναι υπαρξιακοί κίνδυνοι. Αυτό συμβαίνει επίσης σε μια περίοδο που η διεθνής τάξη ξεφτίζει, βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει πολύ»

«Πιθανή» μία νέα παγκόσμια σύρραξη

Ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι «πιο πιθανός τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου» λέει η Ντέμπορα Χέινς, συντάκτρια ασφάλειας και άμυνας του Sky News. Δεδομένης της κλίμακας της αναταραχής που συγκλονίζει μέρη του πλανήτη -ιδίως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή- η πιθανότητα για μια σπίθα που θα πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ήδη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια κλιμάκωση σε παγκόσμια αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη, αλλά είναι αναμφισβήτητα πιο πιθανή τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου. Η απόφαση του Ιράν να εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ μόλις ανέβασε ακόμη περισσότερο το διακύβευμα.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει αν και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, ζητούν αυτοσυγκράτηση, ειδικά καθώς βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των εισερχόμενων πυρομαχικών αναχαιτίστηκε.

Εάν το Ισραήλ επιλέξει να αντεπιτεθεί, η κρίση θα μπορούσε ακόμη να περιοριστεί εάν η απάντηση είναι περιορισμένη και οποιαδήποτε περαιτέρω ιρανική απάντηση που θα πυροδοτήσει μια τέτοια επίθεση είναι επίσης περιορισμένη. Αλλά αυτά «είναι δύο μεγάλα αν». Επίσης, κάθε φορά που αναλαμβάνεται ακόμη και περιορισμένη στρατιωτική δράση υπάρχει ο κίνδυνος λάθους ή λανθασμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και περιφερειακό πόλεμο.

Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει επίσης παγκόσμιο αντίκτυπο, ειδικά επειδή το Ιράν υποστηρίζεται από τη Ρωσία και έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα, ενώ οι ισχυρότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι κυρίως δυτικά έθνη. Σημαίνει ότι η κρίση φέρνει τα αυταρχικά κράτη εναντίον των δημοκρατιών - ακριβώς όπως κάνει ο ταυτόχρονος πόλεμος στην Ευρώπη.

Παρά τους όρκους της δυτικής υποστήριξης, η Ρωσία κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος στην Ουκρανία. Οι δυτικοί σύμμαχοι αποτυγχάνουν να παραδώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται ο ουκρανικός στρατός - οδηγώντας σε μια σχεδόν αναπόφευκτη υποχώρηση εκτός κι αν αλλάξει η ισορροπία της στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος.

Η επιτυχία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να εμψυχώσει τον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος δοκίμασε τη δύναμη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ εισβάλλοντας σε ένα κράτος μέλος. Και πάλι, αυτό θα δημιουργούσε πόλεμο μεταξύ της αυταρχικής Μόσχας, οπλισμένης από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και επίσης με τη βοήθεια της Κίνας, ενάντια στη ΝΑΤΟική συμμαχία της Δύσης.

Οι αποδείξεις ότι η στρατιωτική δύναμη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά των δυτικών δυνάμεων θα μπορούσε να σκληρύνει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της Κίνας να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επανενώσει το νησί της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εισβολή. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να βυθίσει την Ασία σε σύγκρουση, και πάλι στην ίδια διαχωριστική γραμμή των αυταρχικών κρατών έναντι των δημοκρατιών.

«Απόσπαση προσοχής»

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να καταλάβουν τι είναι η Βορειοατλαντική Συνθήκη, η οποία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ», λέει ο Έντουαρντ Άρνολντ ανώτερος ερευνητής στο thinktank Royal United Services Institute (RUSI).

Υποστηρίζει ότι το κοινό φαίνεται να πιστεύει ότι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (η αρχή ότι μια επίθεση σε ένα μέλος αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα) είναι αυτόματο. «Αυτό δεν ισχύει ή σίγουρα δεν χρειάζεται να συμβαίνει... η κλιμάκωση δεν είναι αυτόματη και υπάρχουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των πραγμάτων».

Εξετάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το ΝΑΤΟ παρέχει όπλα και βοήθεια, τονίζει ότι ο κίνδυνος κακής επικοινωνίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχει αυξηθεί. «Οι πιθανότητες κακής επικοινωνίας όταν ένα πλοίο πυροβολεί κατά λάθος ένα άλλο, νομίζω ότι αυξάνονται . Πρέπει να είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για το τι σημαίνει αυτό».

Υποστηρίζει επίσης ότι κατά κάποιο τρόπο η απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης με τη Ρωσία μειώνεται αυτή τη στιγμή. Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου αρχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην Ουκρανία, αλλά η ποιότητα των στρατευμάτων τους έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, ώστε δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν απειλή για το ΝΑΤΟ.

Ο Άρνολντ συνέχισε: «Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή: πώς ανταποκρίνεται κάθε έθνος και θα επιδιώξει την εκτροπή της προσοχής (από την Ουκρανία). Όλα αυτά βοηθούν τον Πούτιν αυτή τη στιγμή γιατί, ενώ επικεντρωνόμαστε στη Μέση Ανατολή, δεν είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι όσο στην Ουκρανία»

«Ο Τραμπ θα μπορούσε να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ»

«Εξαρτάται από το τι ορίζει κανείς ως Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε μια μεγάλη στρατιωτική πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή, με παγκόσμιες επιπτώσεις» σημειώνει ο δρ. Λουίτζι Σκατσιέρι, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση

«Σχεδόν σίγουρα οι ΗΠΑ θα έλκονταν από την πλευρά του Ισραήλ και άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να κάνουν το ίδιο σε μικρότερο βαθμό. Αλλά η εμπλοκή τους θα ήταν περιορισμένη και αυτός δεν θα ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, κυρίως επειδή η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να υποστηρίξει το Ιράν και επειδή η Κίνα είναι απίθανο να το κάνει.

Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας σύγκρουσης στην Ευρώπη θα ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικός, μέσω περαιτέρω διαταραχών στις ροές ενέργειας και στο εμπόριο. Η κύρια οδός για ένα σενάριο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει μια άμεση σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. Αυτό το σενάριο θα είναι πιο πιθανό εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει και υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, δελεάζοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει μία πιθανή επίθεση στη Βαλτική.

«Μια σύγκρουση με τη Ρωσία θα ήταν επίσης πολύ πιθανή εάν οι δυτικές δυνάμεις εμπλακούν στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε ρόλους μάχης πρώτης γραμμής».

Σχετικές ειδήσεις