ΚΟΣΜΟΣ

Απομεινάρια βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύφθηκαν σε παραλία της Ουαλίας

Απομεινάρια βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύφθηκαν σε παραλία της Ουαλίας
Η παραλία Caerfai στην Ουαλία
The Pembrokeshire Coast Rangers

Σύσταση στους λουόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Παράξενα απομεινάρια βόμβας από τη δεκαετία του 1950 εμφανίστηκαν σε παραλία της Ουαλίας και οι ντόπιοι καλούνται να απομακρυνθούν αν θέλουν το καλό τους.

Αυτά τα ιστορικά παράξενα απομεινάρια, που αποκαλύφθηκαν στην παραλία Caerfai, προκάλεσαν μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους λουόμενους από τους δασοφύλακες της περιοχής, που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του σημείου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Wales Online.

Η προειδοποίηση αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οι παραθεριστές που βρίσκονται στην παραλία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πρόσφατες παλίρροιες έχουν αποκαλύψει τρεις θαλάσσιες νάρκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην ανατολική πλευρά της παραλίας Caerfai. Αρχικά, οι νάρκες ξεβράστηκαν στην ακτή τη δεκαετία του 1950, εξουδετερώθηκαν και αφέθηκαν στην παραλία για να θαφτούν στην άμμο». Συμπληρώνεται επίσης ότι «δεν τις απομακρύνουμε, καθώς έχουν ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά σας παρακαλούμε να προσέχετε να μην τις πατάτε, καθώς μπορεί να είναι “ενεργές”».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Coflein, υπεύθυνη για την καταγραφή της αρχαιολογικής, κτιριακής, βιομηχανικής και ναυτικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ουαλία, τα εν λόγω θαλάσσια “ορυχεία” τείνουν να εμφανίζονται πού και πού όταν πέφτει η στάθμη της άμμου.

Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια ξανά το 2013, όταν ένας κάτοικος της περιοχής τα εντόπισε και τα ανέφερε. Ύστερα απ’ αυτό, μια έρευνα από το Dyfed Archaeological Trust προχώρησε στην αναγνώρισή τους.

Η παραλία Caerfai στην Ουαλία
Πηγή: Instagram

Δύο απ’ αυτές αποκαλύφθηκαν και πάλι τον Ιούλιο του 2021 και τεκμηριώθηκαν μέσω φωτογραμμετρικής έρευνας. Οι νάρκες εμφανίστηκαν ξανά στις αρχές Ιανουαρίου 2022.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα φέτος έγινε η ελεγχόμενη έκρηξη ενός εκρηκτικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που αποκαλύφθηκε σ’ έναν κήπο. Εκατοντάδες οικογένειες και επιχειρήσεις κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή για ένα τριήμερο, καθώς η βόμβα μεταφερόταν. Η έκρηξη της βόμβας στο Great Yarmouth ανάγκασε τον βρετανικό στρατό να κατεβαίνει στην πόλη και να μεταφέρει με ασφάλεια τη βόμβα στον ωκεανό, όπου και ανατινάχθηκε.

*Με πληροφορίες από Daily Star

Σχετικές ειδήσεις