ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Λιτότητα για να ανακτήσει την αυτονομία της

Πορτογαλία: Λιτότητα για να ανακτήσει την αυτονομία της

Τα νέα μέτρα λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης, για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα, η οποία δέχεται αυτή τη στιγμή διεθνή οικονομική βοήθεια, να ανακτήσει γρήγορα την "αυτονομία" της, δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

"Θέλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον των ελλειμμάτων και των δαπανών για να μπορέσουμε να πούμε προσεχώς, με ψηλά το κεφάλι, προς τους διεθνείς εταίρους μας: (...) σήμερα ανακτούμε την αυτονομία μας για να μην την εγκαταλείψουμε ποτέ ξανά", δήλωσε ο Πέντρου Πάσους Κουέλιου σε συνέδριο στο Πόρτο (βόρεια Πορτογαλία).

"Οι Πορτογάλοι πρέπει να περιμένουν ένα προϋπολογισμό για το 2013 που θα περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της φορολογίας, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός θα περιλαμβάνει επίσης μια ισορροπημένη κατανομή των θυσιών", εξήγησε ο Πάσος Κοέλιο.

"Αυτός ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επίσης μια πτυχή με άξονα την οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία (...) επειδή ξέρουμε πως η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί παρά μόνον με την οικονομική ανάκαμψη και τις επενδύσεις", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.