ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνεχιζόμενη κρίση στο κόμμα Εθνική Ενότητας (ΚΕΕ) αλλά και στο «δημαρχείο» της κατεχόμενης Λευκωσίας είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Άλλα θέματα που αναφέρονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα είναι οι συνθήκες δολοφονίας ενός Τ/κ πριν από 50 χρόνια, το αίτημα για άνοιγμα του τάφου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο ενός άνδρα καθώς υπάρχει ισχυρισμός ότι κλάπηκε το κρανίο του, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Τουρκάι Τοκέλ: Εγώ ήμουν μάρτυρας» αναφέρεται στην διάψευση από τον Ιρσέν Κιουτσιούκ της είδησης ότι δόθηκαν στον Αχμέτ Κασίφ 6 «υπουργεία» με τον «βουλευτή» του ΚΕΕ, Τουρκάι Τοκέλ να διαψεύδει αυτή τη φορά αυτός τον «πρωθυπουργό». Αλλού γράφει ότι «αστυνομικός διευθυντής» πέρασε από το τελωνείο στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν κινητό τηλέφωνο αξίας χιλιάδων τουρκικών λιρών χωρίς να το δηλώσει και αναφέρεται σε σκάνδαλο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο δρόμος Λουρουτζίνας – Λευκωσίας έκλεισε από τον στρατό.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού) με τίτλο «Κρίσιμη αναμονή» γράφει ότι μετά την παραίτηση του «δημάρχου» Λευκωσίας, Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι τα μάτια σήμερα είναι στραμμένα στα μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» του κατεχόμενου δήμου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ιρσέν Κιουτσιούκ ότι θα θέσει τέρμα στην νοοτροπία του μοναδικού υποψηφίου στη «χώρα» και θα σπάσει τις αλυσίδες του στάτους κβο. Αλλού δημοσιεύει μια ηλικιωμένη κυρία η οποία ψάχνει σε σκουπίδια στην παλιά κατεχόμενη Λευκωσία να βρει φαγητό και γράφει ότι στο ψευδοκράτος τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε μέρα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Να αποκατασταθεί» αναφέρεται στη δολοφονία του Ζεκέ Ακίφ πριν 50 χρόνια και γράφει πως ο Αχμέτ Αταμσόι, ένα από τα σημαντικά ονόματα της ΤΜΤ που παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε εντολή δολοφονίας του Ακίφ, αλλά να ληφθεί η απολογία του, και ο γιος του Ακίφ, Ταϊφούν βρέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το πρώτο μνημόσυνο του Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της παραίτησής του λέγοντας ότι δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Να ανοίξει ο τάφος του» γράφει ότι ο Οσμάν Γιαραμάζ από το κατεχόμενο Λευκόνοικο ζήτησε να ανοίξει ο τάφος του πατέρα του που πέθανε πριν από 33 χρόνια, καθώς μετά τους ισχυρισμούς ότι κλάπηκε ότι το κρανίο του δεν μπορεί να κοιμηθεί. Αλλού γράφει ότι η σύζυγος του Ραούφ Ντενκτάς, Αϊντίν δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης του πρώην ηγέτη των Τ/κ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνεχιζόμενη δίκη του ΚΕΕ και γράφει ότι το «ανώτατο» εξετάζει σήμερα την έφεση στην απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» για επανάληψη των εσωκομματικών εκλογών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «90 εκ ΤΛ δεν είναι νόμιμα» γράφει ότι οι εργασίες που άρχισαν για την αναδιάρθρωση του χρέους του «δήμου» Λευκωσίας και την χρηματοδότησή του από την τουρκική Αγροτική Τράπεζα έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και διερωτάται μήπως αυτό έχει κολλήσει στον «νόμο περί τραπεζών». Αλλού γράφει ότι για 40 λεπτά έκλεισε χθες ο κατοχικός στρατός την πύλη που οδηγεί στη Λουρουτζίνα προκαλώντας προβλήματα και διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Αλλού γράφει ότι Αρσέν Ανγκί, τ/κ επιχειρηματίας και πρόεδρος του GIAD σχολιάζει πως το σημαντικό για το «οικονομικό πρόγραμμα 2013 – 2015» είναι ποιος θα το εφαρμόσει και πώς, και πως θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν.