ΚΟΣΜΟΣ

Τι γράφουν σήμερα οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες

Τι γράφουν σήμερα οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες

Η καταβολή των οφειλόμενων μισθών χθες στους εργαζόμενους του «δήμου» Λευκωσίας, οι εξελίξεις στο «αποθεματικό ταμείο», ο τάφος με το κλεμμένο κρανίο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και οι αυθαιρεσίες της «κυβέρνησης», σύμφωνα με την αντιπολίτευση, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.


Γίνεται επίσης αναφορά στον θάνατο του Τούρκου δημοσιογράφου, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και υποθέσεις από το αστυνομικό δελτίο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ο τάφος της γιαγιάς μου» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στο θέμα του τάφου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, για τον οποίο υπάρχει ισχυρισμός ότι έκλεψαν το κρανίο του ατόμου που είχε θαφτεί εκεί. Γράφει ότι ενώ ο Οσμάν Γιαραμάζ είχε δηλώσει πως εκεί είναι θαμμένος ο πατέρας του και ήθελε να τον ανοίξουν για να δει αν λείπει το κρανίο ή όχι, τελικά ο τάφος ανήκει στην γιαγιά του Σιεφκί Καντί, Αϊσιέ Χουσείν που πέθανε το 1980 σε ηλικία 90 ετών. Αλλού γράφει ότι πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στον «δήμο» Λευκωσίας που έκαψαν την καρέκλα του Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Διάλλειμα στην κρίση με την προκαταβολή» γράφει ότι μετά από μήνες που οι εργαζόμενοι στον «δήμο» Λευκωσίας ήταν απλήρωτοι, η «κυβέρνηση» μεταβίβασε τα 6 εκ ΤΛ και πληρώθηκαν οι μισθοί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο γνωστός Τούρκος τηλεπαρουσιαστής και δημοσιογράφος, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ έχασε χθες τη ζωή του σε ηλικία 72 ετών, ενώ υποβαλλόταν σε εγχείριση στεντ καρδιάς. Αλλού γράφει ότι σκληρή ήταν η απάντηση Ιρσέν Κιουτσιούκ στον Αχμέτ Κασίφ που ζήτησε «να σταματήσουμε την νοοτροπία του Κιουτσιούκ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «60 χιλιάδες άτομα όμηροι» γράφει ότι επειδή το «υπουργείο δημοσιονομικών» δεν έχει καθορίσει ακόμη το ύψος του τόκου, έχουν σταματήσει όλες οι πληρωμές από το «αποθεματικό ταμείο» με αποτέλεσμα ακόμη και άτομα που θέλουν επείγον χρήματα για θέματα υγείας να μην λαμβάνουν απάντηση στο αίτημά τους. Αλλού γράφει ότι στον «δήμο» Λευκωσίας πήραν τα χρήματα και χθες το πρωί σε εκδήλωσή τους οι εργαζόμενοι έκαψαν την καρέκλα του παραιτηθέντος «δημάρχου», Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την εφημερίδα αφού ανοίγει το γραφείο της στην Άγκυρα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Έγινε μπελάς» αναφέρεται στον μασκοφόρο ληστή που έχει κλέψει πολλά καταστήματα στην κατεχόμενη Λευκωσία με τελευταίο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, απ΄ όπου δημοσιεύει φωτογραφίες από την κάμερα ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι κατά την διαδικασία επιβολής ποινής σε δύο άτομα, μια γυναίκα και έναν άνδρα, για θανατηφόρο δυστύχημα, το «δικαστήριο» προειδοποίησε ότι υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία από την αύξηση των θανατηφόρων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έναν πατέρα 7 παιδιών και 12 εγγονιών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να φιλήσει την κοπέλα του θετού γιού του.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Αυθαιρεσία ανά έγγραφο» γράφει ότι αποκαλύφθηκαν στη «βουλή» με έγγραφα οι παρανομίες της «κυβέρνησης» και δίδει τρία έγγραφα που αφορούν παράνομη παραχώρηση άδειας εργασίας, παράνομη παραχώρηση «υπηκοότητας» και μια παράνομη στάση ταξί στην κατεχόμενη Λάπηθο. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες κόσμου κατευόδωσαν χθες τις τρεις Κούρδισες που είχαν δολοφονηθεί στο Παρίσι και θάφτηκαν στην Τουρκία. Αλλού γράφει στην αντιπαράθεση στο ΚΕΕ με δηλώσεις των Κιουτσιούκ και Κασίφ.

ΠΗΓΗ icyprus