ΚΟΣΜΟΣ

Η έξαρση της βίας στα πρωτοσέλιδα του Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η έξαρση της βίας στα πρωτοσέλιδα του Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών, περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, με κατοίκους της Καρπασίας, η μη διεξαγωγή ελέγχων στα λαχανικά που φτάνουν στα κατεχόμενα ειδικά από τις ελεύθερες περιοχές και η ανησυχία νομικών κύκλων για την έξαρση της βίας είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που απασχολούν τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Γίνεται ακόμα αναφορά στις εξελίξεις στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας και τις διαμάχες που ξεκίνησαν εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας σχετικά με τα ονόματα που θα προταθούν στη «δημαρχία».

Με τίτλο «Μήνυση», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στην απόφαση της κίνησης «Συγκεντρωνόμαστε» του Κουντρέτ Οζερσάι να κινηθεί «δικαστικά» εναντίον της «αστυνομίας» σχετικά με τα επεισόδια στην κατεχόμενη Καρπασία μεταξύ διαδηλωτών περιβαλλοντικών και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων με κατοίκους της περιοχής, όταν οι πρώτοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη διάνοιξη δρόμου μέσα από το «εθνικό πάρκο Καρπασίας». Ακόμα γράφει ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερτνάρ Ντενκτάς ζήτησε από τον Ιρσέν Κιουτσιούκ να ορκιστεί ότι δεν έχει αγοράσει ψήφους κατά την εκλογική διαδικασία στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση του διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάϊ, με την οποία διαψεύδει ότι εκδόθηκε ανακοίνωση από τζαμί στην Καρπασία για παρεμπόδιση των διαδηλωτών, τονίζοντας ότι τα τζαμιά χρησιμοποιούνται μόνο για προσευχή.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κινδυνεύει η υγεία μας», γράφει ότι το 30% των λαχανικών και των φρούτων που φτάνουν στα κατεχόμενα τις τελευταίες 10 ημέρες είναι παράνομα και δεν έχουν υποβληθεί στους ενδεικνυόμενους ελέγχους από τις «αρμόδιες υπηρεσίες» με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία των καταναλωτών σε κίνδυνο. Αναφέρει ότι κολοκάσι, ντομάτες και αγγουράκια έχουν περάσει από τις ελεύθερες περιοχές χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο. Γράφει ακόμα ότι, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Σονάϊ Αντέμ κατηγόρησε την ψευδοκυβέρνηση, κατά τη χθεσινή συνεδρία της ψευδοβουλής, ότι «πολιτικοποιεί» μέλη της μαφίας της Κωνσταντινούπολης. Αναφέρεται ακόμα στο δριμύ κατηγορώ του Σερντάρ Ντενκτάς εναντίον του Ιρσέν Κιουτσιούκ σχετικά με την «ασεβή συμπεριφορά» του τελευταίου απέναντι στις «δικαστικές» αποφάσεις για τα εσωτερικά θέματα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μαφία αντί της δικαστικής εξουσίας», αναφέρει ότι οι νομικοί κύκλοι στα κατεχόμενα ανησυχούν για την έξαρση της βίας και εκφράζουν φόβους ότι σύντομα στα κατεχόμενα την εξουσία θα ελέγχει η μαφία και όχι οι νομικοί κύκλοι. Ακόμα γράφει ότι άρχισαν οι διαδικασίες για την «εκλογική αναμέτρηση» στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας, ο οποίος θα γίνει σε δύο μήνες αντί του Ιουνίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Επίσης αναφέρεται στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και γράφει ότι οι «αρμόδιες υπηρεσίες» του ψευδοκράτους καθησυχάζουν τους καταναλωτές ότι η χρήση των φαρμάκων γίνεται βάσει ευρωπαϊκών κριτηρίων.

Με τίτλο «Δεν υπάρχει προσφορά αλλά πολλή πίεση», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρεται στις εσωκομματικές διαδικασίες στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας για τους υποψηφίους του κόμματος στις «εκλογές» στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας με επικρατέστερους τον «έπαρχο» Κεμάλ Ντενίζ Ντανά και τον πρόεδρο της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Χασάν Σέρτογλου. Γράφει ακόμα ότι συνελήφθηκε στα κατεχόμενα άνδρας από τη Σρι Λάνκα, ο οποίος σπουδάζει στα κατεχόμενα σε παράνομο πανεπιστήμιο και αφού επισκέφτηκε τη μητέρα του η οποία δουλεύει στις ελεύθερες περιοχές, επιχείρησε να επιστρέψει στα κατεχόμενα όπου και συνελήφθη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Να εφαρμοστεί το σχέδιο», γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει από την τ/κ ηγεσία όπως εφαρμόσει στο σχέδιο για το «εθνικό πάρκο Καρπασίας» αλλά και όλα τα άλλα προγράμματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για τη δημιουργία μεγαλύτερου δρόμου προς το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα αφού για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να καταστραφεί μεγάλος χώρος άγριας φύσης. Επίσης γράφει ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα καταπολέμησης είδος σκουληκιού που καταστρέφει τα πεύκα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση 100% στην καταστροφή των πεύκων ενώ οι αρμόδιοι παραδέχονται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Επίσης αναφέρει ότι προκαλούν ντροπή εικόνες από την «εκφόρτωση» - όπως γράφει η εφημερίδα - μελών ομάδας αναπήρων αθλητών, η οποία μεταφέρθηκε σε αγωνιστικό χώρο με φορτηγό «σαν τσουβάλια από πατάτες».