ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

H σύλληψη τριών υπαξιωματικών των δυνάμεων ασφαλείας του κατοχικού στρατού, η καθιστική διαμαρτυρία των οδηγών φορτηγών στο λιμάνι της Αμμοχώστου και η απόφαση του «βουλευτή» Μουσταφά Αραμπατζίογλου να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις τ/κ εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), υπό τον τίτλο «Κλέβουν το ψωμί μας», γράφει ότι προτού ακόμα να μεταφερθεί το νερό από την Τουρκία στο πλαίσιο του «έργου Ασρίν», στο λιμάνι της Αμμοχώστου οι οδηγοί φορτηγών με την δικαιολογία ότι τα φορτηγά που μετέφεραν τις σωλήνες νερού στο λιμάνι δεν είχαν την απαραίτητη άδεια, θέλησαν να εμποδίσουν την έλευση τους και δημιουργήθηκαν φασαρίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του «βουλευτή» του δημοκρατικού κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου να υποβάλει υποψηφιότητα για την θέση του «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Αλλού αναφέρει ότι μερικοί Τούρκοι πολίτες, σχολιάζοντας το έργο "Ασρίν" και τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ευχήθηκαν αυτοί που είναι στην Κύπρο να αναγνωρίζουν την αξία της προσφοράς, διερωτώμενοι γιατί ενώ στην Κύπρο δεν έχουν πρόβλημα λειψυδρίας, πρέπει να γίνουν τόσα έξοδα για τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι δόθηκε στον παππού Αλί, έποικο από την Τουρκία, "υπηκοότητα" του ψευδοκράτους στα 81 του χρόνια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), κάτω από τον τίτλο «Οι υπαξιωματικοί κρύβονται», γράφει ότι ο στρατός δεν αποκαλύπτει πού κρατούνται οι τρεις υπαξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας του κατοχικού στρατού, οι οποίοι ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν 975 σφαίρες όπλου που ανήκουν στο στρατιωτικό απόθεμα, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω. Θα παραπεμφθούν σε δίκη σε στρατιωτικό δικαστήριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο λιμάνι της Αμμοχώστου οι οδηγοί φορτηγών έκλεισαν το δρόμο στα φορτηγά που μετέφεραν τις σωλήνες νερού στο λιμάνι για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στο πλαίσιο του «έργου Ασρίν», επειδή οι πινακίδες των εν λόγω φορτηγών δεν είχαν πάνω το γράμμα που δείχνει την αδειοδότησή τους. Αλλού γράφει ότι ο το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα για τη θέση του «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας, με υποψήφιο του το «βουλευτή» Μουσταφά Αραμπατζίογλου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), υπό τον τίτλο «Προδοσία στην ιστορία» και δημοσιεύοντας μεγάλη φωτογραφία του κάστρου του Βουφαβέντο, γράφει ότι ο Γερμανός τουρίστας Joachim Etzold ο οποίος περιδιάβαζε στο κάστρο του Βουφαβέντο βυθίστηκε σε θλίψη όταν είδε παντού σκουπίδια, περιττώματα ζώων και γκράφιτι στους τοίχους του κάστρου και έτσι αποφάσισε να έρθει σε επαφή με την εφημερίδα Κίπρις και να εγείρει το θέμα. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του «βουλευτή» του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας και γράφει ότι προκάλεσε έκπληξη η απόφαση. Αλλού αναφέρει ότι ο Ταρίκ Σένκαγια, για χρόνια τώρα στο κρεβάτι λόγω ασθένειας, ενώ δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος του για το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο φτάνει τις 100 χιλιάδες ΤΛ (περίπου 40 χιλιάδες ευρώ) δηλώνει ότι αν πεθάνει θα είναι υπεύθυνο το "κράτος".

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), υπό τον τίτλο «Παράνομη μεταφορά», αναφέρει ότι η μεταφορά των τεράστιων σωλήνων νερού από την Τουρκία στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου από φορτηγά που δεν είχαν άδεια μεταφορών ανάγκασε τους οδηγούς φορτηγών του λιμανιού να διαμαρτυρηθούν. Αλλού με την ερώτηση σε ποιον δόθηκαν 165 χιλιάδες ΤΛ (περίπου 70 χιλιάδες ευρώ) αναφέρει ότι έγινε φανερό ότι ενώ ο «δήμος» της κατεχόμενης Λευκωσίας βρισκόταν σε απεργία, έγινε ανάληψη 165 χιλιάδων ΤΛ από τον τραπεζικό λογαριασμό του «δήμου» στο κεντρικό κατάστημα της Viyabank στη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ icyprus