ΚΟΣΜΟΣ

Αυτόν τον χειμώνα δεν θα υπάρξουν άλλες καιρικές ανωμαλίες

Αυτόν τον χειμώνα δεν θα υπάρξουν άλλες καιρικές ανωμαλίες

Η αμερικανική ήπειρος άρχισε να συνέρχεται μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Νέμο». Τώρα είναι καλυμμένη με χιόνι η Ευρώπη.

Όλο αυτό οφείλεται στη διατάραξη της κλιματικής ισορροπίας στο Βόρειο Ημισφαίριο, πιστεύουν οι ειδικοί, που ρωτήθηκαν από τη «Φωνή της Ρωσίας».

Η Πολωνία και η Σλοβακία είναι καλυμμένες με χιόνι. Η κίνηση στους δρόμους έχει παραλύσει. Στη Γαλλία έχει κηρυχθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο ο μετεωρολογικός συναγερμός. Για λόγους ασφαλείας στα αεροδρόμια του Παρισιού ακυρώθηκαν δεκάδες δρομολόγια, μεταξύ αυτών και προς τη Μόσχα. Από το γαλλικό χιονοδρομικό θέρετρο Μπαρέζ ξεκίνησε η εκκένωση των τουριστών και των κατοίκων των γύρω οικισμών. Το χιόνι είναι πάρα πολύ και υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδων. Η ζωή έχει παραλύσει και στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας. Όσο εκεί καθαρίζουν το χιόνι, στο νότο της χώρας επικρατεί καλοκαιρινή ζέστη. Οι ασυνήθιστα υψηλές για το χειμώνα θερμοκρασίες επικρατούν στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και στην Ουκρανία. Τις αιτίες αυτής της καιρικής αντίθεσης στην Ευρώπη εξηγεί ο διευθυντής του κέντρου καταστάσεων της Ρωσικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Γιούρι Βαράκιν:

Το θέμα είναι ότι υπήρξε εισροή ψυχρού αέρα από τη Βόρεια Θάλασσα, από τη Νορβηγία. Ενώ από την άλλη πλευρά, η Μεσόγειος και ο Ατλαντικός είναι αρκετά θερμοί. Και στην αντίθεση των ψυχρών και θερμών αέριων μαζών το μέτωπο εντάθηκε, που είχε ως αποτέλεσμα τις σφοδρές χιονοπτώσεις. Πίσω από το ψυχρό μέτωπο, ακριβώς πάνω από τη Γαλλία, προχωράει το ψύχος. Στα βουνά φτάνει μέχρι τους μείον 20. Αυτό το ψύχος δημιουργήθηκε στη Γροιλανδία και ανάγκασε τον θερμό αέρα να κινηθεί προς την Ανατολική Ευρώπη. Εκεί διατηρείται η ασυνήθιστη ζέστη.

Ανάλογη θερμοκρασιακή αντίθεση προκάλεσε τη χιονοθύελλα στις ΗΠΑ, από την οποία, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι. Κάθε χρόνο οι θερμοκρασιακές μεταβολές γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Οι ανωμαλίες γίνονται ο κανόνας. Μάλιστα, το κλίμα αλλάζει δραστικά συγκεκριμένα στο Βόρειο Ημισφαίριο. Λόγω του τεράστιου όγκου διαφόρων αερίων που εκπέμπονται, αλλάζει η θερμοκρασία των ρευμάτων αέρα. Οι μεγάλες πόλεις είναι καταδικασμένες σε χιονοπτώσεις και παγωμένες βροχές το χειμώνα, και καύσωνα το καλοκαίρι, είναι βέβαιος ο επικεφαλής του κλιματικού προγράμματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, Αλεξέι Κοκόριν:

Πρόκειται για μία ανισορροπία του κλιματικού συστήματος, η οποία με πιθανότητα 80 τοις εκατό έχει προκληθεί από εκείνη την προσθήκη, που έχει φέρει ο άνθρωπος στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι και τα αέρια του θερμοκηπίου, και η σκόνη. Η σκόνη ψύχει. Τα αέρια του θερμοκηπίου θερμαίνουν. Κατά μέσο όρο η θέρμανση υπερισχύει. Γι’ αυτό και μιλάνε για την παγκόσμια θέρμανση.

Αυτόν τον χειμώνα το όριο για τις καιρικές ανωμαλίες έχει εξαντληθεί, πιστεύουν οι ειδικοί. Οι χιονοπτώσεις και οι παγετοί στην Κεντρική Ευρώπη σε λίγες μέρες θα αρχίζουν να μειώνονται. Ενώ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, όπου τώρα επικρατεί ανοιξιάτικη ζέστη, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας. Μία μικρή απόκλιση από τον κανόνα θα υπάρξει στα βορειο-ανατολικά της Ρωσίας: στη Γιακουτία και στην Τσουκότκα η θερμοκρασία θα είναι κατά 8 βαθμούς χαμηλότερη από το κανονικό, περίπου στους μείον 55. Ωστόσο, την άνοιξη και το καλοκαίρι ο καιρός θα συνεχίσει τις τρέλες: σε κάποιες περιοχές θα υπάρχει μεγάλη ζέστη, σε άλλες θα επικρατεί ασυνήθιστο κρύο.