ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται ως «παραπαίδια»

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται ως «παραπαίδια»

Ως μικροί καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί ή στη φύλαξη ηλικιωμένων εργάζονται εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα λεγόμενα «παραπαίδια», σε συχνά υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη ανακοίνωσε ότι περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εργαστούν στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών, περίπου 6,5 εκατομμύρια, είναι ηλικίας 5 έως 14 ετών ενώ πάνω από το 71% είναι κορίτσια τα οποία είναι και τα πλέον απροστάτευτα.

Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι πολλές φορές δεν τους πληρώνουν και κάνουν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους.

Επίσης η φύση της εργασίας καθιστά αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία, διαπιστώνει η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

«Όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία», τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η οποία καλεί να σταματήσει η πρακτική αυτή.