ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κούρδοι μποϊκοτάρουν τα τουρκικά σχολεία

Οι Κούρδοι μποϊκοτάρουν τα τουρκικά σχολεία

Σύλλογοι-μέλη του «Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας»- DTK, διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ, προβαίνοντας σε έκκληση για μαζική συμμετοχή σε μποϋκοτάζ των σχολείων στην Τουρκία.

Η δράση, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, είναι μία βασική έκφραση των απαιτήσεων του κουρδικού λαού για εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα.

Στη συνέντευξη Τύπου, συμμετείχαν οι ηγέτες και τα μέλη του DTK και του Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας – BDP, σύμφωνα με το πρακτορείο Firat.

Μιλώντας στην εκδήλωση το μέλος της Συνέλευσης του DTK, Οσμάν Οζτσελίκ, είπε ότι ο κουρδικός λαός κάνει έναν δημοκρατικό αγώνα, ενάντια στην πολιτική της αφομοίωσης που επιδιώκει η Τουρκία για τους Κούρδους.

Η άρνηση της εισαγωγής στην εκπαίδευση της γλώσσας που ομιλούν οι κάτοικοι στην περιοχή είναι ένα καίριο ζήτημα για τους Κούρδους. «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, στη μητρική τους γλώσσα». Σύμφωνα με τον Οσμάν Οζτσελίκ, η ψήφιση σχετικού νόμου για την καθιέρωση της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση της ειρήνης με τους Κούρδους.

Σημείωσε, επίσης, ότι το μποϊκοτάζ είναι μια προειδοποίηση προς το τουρκικό κράτος και την κυβέρνηση, ώστε να αναγνωρισθεί η κουρδική ταυτότητα, προσθέτοντας ότι οι Κούρδοι δεν θα παραιτηθούν από την απαίτησή τους να παρακολουθούν τα μαθήματα της εκπαίδευσης στην κουρδική γλώσσα.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του BDP, Ζουμρούτ Ζουμπαϊντάχ, είπε ότι η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να υπερασπίζονται τη μητρική τους γλώσσα.

Δήλωσε ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στα τουρκικά σχολεία, μέχρι την εισαγωγή της κουρδικής στην εκπαίδευση, σημειώνει το ρωσικό Ρέγκνουμ επικαλούμενο του κουρδικό πρακτορείο.