ΚΟΣΜΟΣ

Τα νερά της Ευρώπης μετατρέπονται σε νεκροταφείο

Τα νερά της Ευρώπης μετατρέπονται σε νεκροταφείο

Την άμεση κινητοποίηση της Ε.Ε. ζήτησε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός μετά το νέο ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες μετανάστες.


Ο Ζοζέφ Μουσκάτ έκανε λόγο για «απέραντο νεκροταφείο» στο οποίο έχουν μετατραπεί τα ευρωπαϊκά ύδατα που βρίσκονται κοντά στην Αφρική.
Ο Μουσκάτ δήλωσε «εγκαταλελειμένος» από την υπόλοιπη Ευρώπη και κάλεσε την Ε.Ε. να δράσει άμεσα.
Ιταλία και Μάλτα συμμετείχαν σε κοινή επιχείρηση διάσωσης όταν ακόμη ένα πλοιάριο ναυάγησε αφήνοντας δεκάδες νεκρούς. Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός , αφού ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ξεπερνούν τους 50.

Το πλοιάριο, το οποίο μετέφερε 200 μετανάστες, αντιμετώπισε πρόβλημα όταν εισήλθε στα ύδατα της Μάλτας. Οι επιβαίνοντες προσπάθησαν να κάλεσουν σε βοήθεια μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, ωστόσο το πλοιάριο βυθίστηκε όταν μεγάλος αριθμός μεταναστών συγκεντρώθηκε από τη μία πλευρά προκειμένου να τραβήξουν την προσοψή διερχόμενου σκάφους.

Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαία Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία ευχαρίστησε την Ιταλία και τη Μάλτα για τη συνδρομή τους.