ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη ενόψει μεταναστευτικής καταστροφής

Η Ευρώπη ενόψει μεταναστευτικής καταστροφής

Ξεκινά η λειτουργία του νέου συστήματος επιτήρησης των συνόρων (Eurosur), που καλείται να ρυθμίσει τις μεταναστευτικές ροές. Είναι όμως εφικτή η επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη με τεχνικά μέσα;

Η λειτουργία του νέου συστήματος αρχίζει στις 2 Δεκεμβρίου – στην αρχή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά στα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών της. Ο βασικός στόχος του Eurosur είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τους λαθρομετανάστες. Και προβλέπει την ανταλλαγή σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των χωρών της ΕΕ βιντεο- και φωτογραφικών υλικών και στοιχείων, που αφορούν τα δρώμενα στα σύνορα. Για τη συλλογή πληροφοριών προβλέπεται η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και διαστημικών δορυφόρων.

Όμως, δυστυχώς, είναι πολύ απίθανο ότι αυτό θα συμβάλει στην καταστολή της λαθρομετανάστευσης, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Ευρώπης Βλαντισλάβ Μπελόφ:

- Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί εκεί, από όπου προέρχεται η ροή των λαθρομεταναστών και προσφύγων. Η Ευρώπη δεν έχει τις δυνάμεις να δεχτεί όλους, όσους επιθυμούν να επωφεληθούν των κοινωνικών αγαθών. Έστω και μόνο επειδή στην Ευρώπη διαμένουν περίπου 500 εκατομμύρια άτομα, ενώ στις χώρες του τρίτου κόσμου – μερικά δισεκατομμύρια.

πηγη Φωνή της Ρωσίας