ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Ιράν: Νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Περίπου 100 Ιρανοί βουλευτές κατέθεσαν σήμερα ένα νομοσχέδιο ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκρίνει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60% εφόσον η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Εάν οι άλλες χώρες ενισχύσουν τις κυρώσεις, επιβάλουν νέες ή παραβιάσουν το δικαίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα πυρηνικά, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου στο 60% ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για τα πλοία (σ.σ. τα πυρηνοκίνητα) και να ενεργοποιηθεί ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ», δήλωσε ο βουλευτής Μεχντί Μουσαβινετζάντ, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Isna και Fars.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το 290μελές κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 24 Νοεμβρίου το Ιράν και η ομάδα «5+1» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) η Τεχεράνη θα διακόψει για έξι μήνες τον εμπλουτισμό ουρανίου και δεν θα εγκαταστήσει τα μηχανήματα του αντιδραστήρα του Αράκ, ο οποίος είναι ακόμη υπό κατασκευή. Σε αντάλλαγμα, η Δύση δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις και θα άρει σταδιακά αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί. Ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ θα μπορούσε να παράγει πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της ομάδας «5+1» διακόπηκαν λόγω των Χριστουγέννων. Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό διότι υπάρχουν διαφορετικές «ερμηνείες» της συμφωνίας από τις χώρες της Δύσης.