ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποιημένος ο Ομπάμα για το νέο σύνταγμα της Τυνησίας

Ικανοποιημένος ο Ομπάμα για το νέο σύνταγμα της Τυνησίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τη Δευτέρα τη νέα κυβέρνηση της Τυνησίας για τη επιτυχή σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας, υποσχόμενος να συνεχίσει να υποστηρίζει την "επανάσταση στην Τυνησία" σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Τυνησίας.


«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μεχντί Γιομάα δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνεχάρη το λαό της Τυνησίας για το Σύνταγμα που περιέχει εγγυήσεις ελευθερίας», αναφέρεται στην σχετική γραπτή ανακοίνωση στην Τύνιδα.

Το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε στις 26 Ιανουαρίου μετά από αρκετούς μήνες πολιτικής κρίσης. Δύο ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση του Μεχντί Γιομάα ανέλαβε τα καθήκοντά της στη θέση της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος Εναχντά που εθελοντικά αποχώρησε από την εξουσία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια στο πολιτικό πηδάλιο της χώρας.

Ο Ομπάμα συνεχάρη επίσης τη νέα κυβέρνηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Συντακτική Συνέλευση της χώρας, καθώς και «όλους τους Τυνήσιους για την επιτυχία αυτής της νέας φάσης της μετάβασης προς τη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επανάσταση στην Τυνησία» , λέγοντας ότι «έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Τυνησίας να ολοκληρώσετε με επιτυχία τη διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης που θα καταλήξει σε εκλογές» αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Τυνησίας.

Στις 7 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στην Τύνιδα για να παρακολουθήσει την τελετή της έγκρισης του νέου Συντάγματος.