ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στηρίζει Ποροσένκο η Αμερική

Ουκρανία: Στηρίζει Ποροσένκο η Αμερική

Και επισήμως πρόεδρος της Ουκρανίας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εξελέγη ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος, Πέτρο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Μιχάιλο Οχεντόβσκι.

«Δεν είναι απαραίτητο να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, εξελέγη ένας νέος πρόεδρος της Ουκρανίας», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής.
Ο Ποροσένκο λάμβανε πάνω από το 54% των ψήφων, κατά τα αποτελέσματα επί του 80% των εκλογικών τμημάτων.

Ο δισεκατομμυριούχος νίκησε ξεκάθαρα την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο που κατετάγη δεύτερη, λαμβάνοντας μόλις το 13% των ψήφων.
Νωρίτερα ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη προς τη Δύση, αλλά υποσχέθηκε επίσης να διεξάγει διάλογο με τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί μια λύση χωρίς τη Μόσχα.

«Η σταθερότητα στην ανατολική Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς την εκπροσώπηση της Μόσχας και τις συναντήσεις με την ηγεσία της Ρωσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ – σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι - θα στηρίξουν το νέο πρόεδρο της χώρας στις προσπάθειές του να οικοδομήσει μια «ενωμένη» Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον, εξήγησε ο Κέρι, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του νεοεκλεγέντος προέδρου και των Ουκρανών να «πάρουν στα χέρια τους το μέλλον τους σε μια Ουκρανία περισσότερο ενωμένη, ασφαλή, ανεξάρτητη και ευημερούσα».

Παράλληλα, «οι ΗΠΑ καταδικάζουν και απορρίπτουν τη ρωσική κατοχή και την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας», ενώ εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν με την Ουκρανία και με άλλες χώρες για να βρουν μια ειρηνική έξοδο από την κρίση», στις περιοχές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, για τον οποίο οι χθεσινές εκλογές συνιστούν «μια νίκη για τη δημοκρατία».

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου στο Ντονέτσκ (photos+video)

Πόρτλαντ: Έπαιζε γυμνός βιολί στο δικαστήριο! (photo)

ΗΠΑ: 16χρονος σκότωσε ταξιτζή επειδή δεν έκοψε δρόμο! (photos+video)

Δυστύχημα σε τσίρκο: Θανάσιμη πτώση Βραζιλιάνου ακροβάτη! (video)

Βρετανία: Πήρε χάπι για τον πονόλαιμο και του έπεσε το δέρμα! (photos)

ΗΠΑ: Μαχητικό αεροσκάφος καταστρέφει εξωγήινο τέρας! (video)

Γαλλία – Έγκλημα πάθους: Ηλεκτρολόγος ευνούχισε το δήμαρχο!

Ιμαλάια: Έπεσε 21 μέτρα στον πάγο και σώθηκε από το Facebook! (video)

Καλιφόρνια: Ο γιος σκηνοθέτη του «Αγώνες Πείνας» ο δράστης του μακελειού! (phs+vid)