ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου στο Ντονέτσκ (photos+video)

Ουκρανία: Μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου στο Ντονέτσκ (photos+video)

Μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό, πυρά από βαριά πολυβόλα, μαύρος καπνός πάνω από τον τερματικό σταθμό: η μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, ένα στρατηγικό σημείο πρόσβασης στην ανατολική Ουκρανία, ξεκίνησε.

Οι εχθροπραξίες άρχισαν νωρίς το απόγευμα.

Αρχικά υψώθηκε καπνός στον ουρανό, στη συνέχεια ακούστηκαν πυρά, κυρίως από βαριά πολυβόλα από την κατεύθυνση του αεροδρομίου, ενώ έγινε αντιληπτός ο ήχος μαχητικών αεροσκαφών, χωρίς όμως αυτά να είναι ορατά.

Ακολούθησε η επίσημη επιβεβαίωση του ουκρανικού στρατού: εξαπολύθηκε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον του αεροδρομίου, το οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σήμερα το πρωί οι αυτονομιστές φιλορώσοι αντάρτες.

Στο σημείο στάλθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι-25 και Mig-29.

«Στρατιώτες έπεσαν με αλεξίπτωτα από ελικόπτερα Mi-8 και εκκαθαρίζουν την περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της περιφερειακής μονάδας του στρατού, ο οποίος είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ο κύριος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου επλήγη από τα πυρά ελικοπτέρων.

Στο αεροδρόμιο επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές δεκάδες ένοπλοι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Δεν συνάντησαν καμία αντίσταση: οι αντάρτες ζήτησαν από τα ουκρανικά στρατεύματα που φρουρούν το αεροδρόμιο να αποχωρήσουν, ενώ το αεροδρόμιο εκκενώθηκε, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις.

Τρία φορτηγά που μετέφεραν περίπου 100 άνδρες οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές, κάποιοι εκ των οποίων και την πορτοκαλομαύρη κορδέλα του Αγίου Γεωργίου – σύμβολο των ανταρτών – έφτασαν το πρωί για να υποστηρίξουν την πρώτη ομάδα των αυτονομιστών, περνώντας χωρίς εμπόδιο την κορδέλα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει η αστυνομία γύρω από το αεροδρόμιο.

Λίγες ώρες μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του πολυεκατομμυριούχου Πέτρο Ποροσένκο και την ανακοίνωση ότι θα μεταβεί στην περιοχή Ντονμπάς, την κοιλάδα με τα μεταλλεία που ενώνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, το μήνυμα που του έστειλαν οι αυτονομιστές ήταν ξεκάθαρο: δεν θα προσγειωθείς εδώ.

«Μέχρι τώρα το αεροδρόμιο δεν ήταν υπό τον έλεγχό μας, όμως αυτό έπρεπε να αλλάξει», καθώς «μισθοφόροι φτάνουν στο έδαφός μας» μέσω αυτού, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντένις Πουσίλιν, ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αυτονομιστές που ζητούν την απομάκρυνση των ουκρανικών στρατευμάτων από την περιοχή τους και κήρυξαν στρατιωτικό νόμο, ο Ποροσένκο είναι ένας «παράνομος» πρόεδρος.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στο πεδίο. Δεν θα ήταν πολύ έξυπνο από την πλευρά του Ποροσένκο να θέλει να έρθει να το δει, διότι οι άνθρωποι εδώ δεν θέλουν να τον δουν», πρόσθεσε ο Πουσίλιν.
«Ένας διάλογος (με το Κίεβο) είναι δυνατός, αλλά μόνο παρουσία μεσολαβητών και ο μόνος πιθανός μεσολαβητής είναι η Ρωσία», εξήγησε ο ίδιος, ενώ έθεσε και δύο όρους: την ανταλλαγή κρατούμενων και την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα στους δρόμους του Ντονέτσκ οι υποστηρικτές των αυτονομιστών δεν αποδίδουν μεγάλη σημασία στη χθεσινή εκλογή του Ποροσένκο.

«Οι άνθρωποι από το Κίεβο, που σκότωσαν αθώους πολίτες στο νότο και στα ανατολικά της χώρας, δεν έχει σημασία ποιον θα εκλέξουν τώρα πρόεδρο. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους. Τώρα έχουμε τη δική μας νέα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε η Γκαλίνα που διαμένει εφημερίδες μπροστά από το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ (pics+ video)