ΚΟΣΜΟΣ

Ε. Βαλς: Να καταπολεμήσουμε τον «ισλαμοφασισμό»

Ε. Βαλς: Να καταπολεμήσουμε τον «ισλαμοφασισμό»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς κάλεσε σήμερα (16/02/2015) το Ισλάμ της Γαλλίας να αναλάβει "πλήρως τις ευθύνες του" για την "καταπολέμηση του ισλαμοφασισμού", την επομένη των δύο επιθέσεων στην Κοπεγχάγη, όμοιων με τις επιθέσεις στο Παρίσι και της βεβήλωσης εβραϊκού νεκροταφείου κοντά στο Στρασβούργο στη βορειοανατολική Γαλλία.

"Για να καταπολεμηθεί αυτός ο ισλαμοφασισμός, αφού έτσι πρέπει να τον αποκαλούμε, η ενότητα πρέπει να είναι η δύναμή μας. Δεν πρέπει να ενδώσουμε ούτε στον φόβο ούτε στο διχασμό", δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. "Ωστόσο, πρέπει ταυτόχρονα να θέσουμε όλα τα προβλήματα: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την κινητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Πρέπει το Ισλάμ στη Γαλλία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του, καθώς αυτό ζητεί εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων συμπολιτών μας".

Ο Βαλς τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να "εκπαιδεύονται οι ιμάμηδες" που κηρύσσουν στα τζαμιά της Γαλλίας και να "μη γίνονται δεκτοί ιμάμηδες που έρχονται από το εξωτερικό".

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει επίσης την Πέμπτη ότι προτίθεται να λάβει μέτρα για να εμποδίσει την χρηματοδότηση του Ισλάμ στη Γαλλία από "ορισμένες ξένες χώρες", ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων και των σαλαφιστών στους μουσουλμάνους της Γαλλίας, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 5 εκατομμυρίων.

O Bαλς τόνισε ότι η απειλή εξτρεμιστικών επιθέσεων στη χώρα παραμένει "ιδιαίτερα μεγάλη" και τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας θα συνεχίσουν να ισχύουν όσο χρόνο χρειαστεί μετά και τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 10.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για την προστασία των δημοσίων κτιρίων και ευαίσθητης σημασίας εγκαταστάσεων και ανακοίνωσε χιλιάδες νέες προσλήψεις στις υπηρεσίες πληροφοριών, μετά τις επιθέσεις ενόπλων ισλαμιστών στο Παρίσι, τον Ιανουάριο, που στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων.

Ο Βαλς πρόσθεσε ότι οι δύο επιθέσεις το Σαββατοκύριακο στην Κοπεγχάγη που είχαν στόχο μια συναγωγή και μια εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου στην οποία μετείχε καλλιτέχνης που είχε φιλοτεχνήσει σκίτσο του Μωάμεθ, υπογραμμίζουν την ανάγκη για παρατεταμένη δράση κατά του "ισλαμοφασισμού".

Παράλληλα η γαλλική αστυνομία διεξάγει από χθες έρευνα μετά την καταστροφή περισσότερων από 200 εβραϊκών τάφων. Ο Βαλς ανέφερε πως οι αρχές εκτιμούν πως οι επιθέσεις στο νεκροταφείο είναι έργο αρκετών ανθρώπων αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Σχετικές ειδήσεις