ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΣΕ: Ζητά να αποποινικοποιηθεί η δυσφήμηση δια του Τύπου στην Ελλάδα

ΟΑΣΕ: Ζητά να αποποινικοποιηθεί η δυσφήμηση δια του Τύπου στην Ελλάδα

Την αντίθεσή της στην ποινή που επιβλήθηκε στον Έλληνα δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για την αρθρογραφία του σε σχέση με τις πρακτικές των τραπεζών στην Ελλάδα, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η ύπατη εκπρόσωπος για την ελευθερία των ΜΜΕ, του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), που εδρεύει στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η απόφαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελευθερία των ΜΜΕ γιατί επιβάλλει περιορισμούς στην αρθρογραφία σχετικά με θέματα δημοσίου συμφέροντος και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη αποποινικοποίησης της δυσφήμισης και της χαλάρωσης των πιέσεων στη διερευνητική δημοσιογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει καταδικαστεί σε 26μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλου.

Στην ανακοίνωση της, η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι η αρθρογραφία προέκυψε από επίσημα έγγραφα, κάτι που καθιστά την καταδίκη ακόμη λιγότερο δικαιολογημένη, προσθέτοντας ότι όταν οι δημοσιογράφοι βασίζουν το περιεχόμενο της αρθρογραφίας τους σε περιεχόμενο από επίσημα έγγραφα, τα διεθνή πρότυπα καθιστούν αναγκαία τη δημοσιοποίηση υποθέσεων που συμβάλουν στη δημόσια συζήτηση του νομίμου συμφέροντος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος άσκησε έφεση, αντιμετωπίζει άλλες 42 διώξεις σε σχέση με την αρθρογραφία του.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις