ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας

Διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας

Η συμβολική αναγνώριση από το κοινοβούλιο της Αυστρίας της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε σαν αποτέλεσμα την ανάκληση του τούρκου πρέσβη από την Αυστρία.

«Η συγκεκριμένη διακήρυξη του αυστριακού κοινοβουλίου, δημιούργησε ουλές στη φιλία και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αυστρία. Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας Χασάν Γκέους», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Προσθέτει ότι η διακήρυξη του κοινοβουλίου προκάλεσε αγανάκτηση στην Τουρκία. «Απορρίπτουμε την προκατειλημμένη συμπεριφορά του κοινοβουλίου που παραδίδει μαθήματα σε άλλους. Αυτά προσβάλλουν τον τουρκικό λαό», πρόσθεσε.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Αυστρίας αναφέρεται: «Είναι καθήκον μας να αναγνωρίσουμε και να καταδικάσουμε αυτά τα τρομερά γεγονότα λόγω και της ιστορικής μας ευθύνης. Είναι καθήκον της Τουρκίας να αντιμετωπίσει έντιμα σκοτεινά και οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της».

Σχετικές ειδήσεις