ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο Νεπάλ: Αγωνία για τους επιζώντες στα συντρίμμια

Σεισμός στο Νεπάλ: Αγωνία για τους επιζώντες στα συντρίμμια

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Νεπάλ προκειμένου να απεγκλωβίσουν θύματα του φονικού σεισμού, που κόστισε τη ζωή σε 4.310 ανθρώπους, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό. 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί συνολικά από το σεισμό, αναφέρει ο ΟΗΕ.

ΤΟΥΣ 4.310 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ - ΟΗΕ: 8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Σύμφωνα με τις αρχές, 9 στους 10 στρατιώτες του Νεπάλ λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός είναι σχεδόν ολόκληρη η δύναμη της αστυνομίας και του στρατού της χώρας.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε στο Associated Press ότι το 90% των 100.000 στρατιωτών της χώρας επιχειρούν να απεγκλωβίσουν πολίτες και να ανακουφίσουν τους πληγέντες του σεισμού.

Την ίδια στιγμή το Νεπάλ απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια και ζητά από ελικόπτερα και κουβέρτες μέχρι γιατρούς και οδηγούς. Αρκετές χώρες, ανάμεσα τους η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει θετικά στα αιτήματα των αρχών του Νεπάλ.

«Σύμφωνα με τον απολογισμό, 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε 39 περιοχές της χώρας έχουν πληγεί από το σεισμό», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός. Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ προκειμένου να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.

Εβδομήντα αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού,φαρμακευτικού υλικού, σκηνών.

Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ. Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Εκατοντάδες διασωθέντες από τον σεισμό παραμένουν σε σκηνές στην πρωτεύουσα Κατμαντού και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ εκφράζονται φόβοι και για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ασθένειες στους καταυλισμούς.

Χιλιάδες είναι αυτοί που κουράστηκαν να περιμένουν και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν για την μεταφορά βοήθειας από το κύριο αεροδρόμιο της χώρας στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή και στέγη.

Οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.

Οι πληγέντες συνωστίζονται στα πρατήρια καυσίμων φοβούμενοι για ελλείψεις, ενώ οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονται σε λεωφορεία -ορισμένοι κάθονται ακόμη και στις οροφές τους- και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο χωριό από το οποίο κατάγονται.

Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά και άνδρες με μεγάλους σάκους προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους οδηγούς των λεωφορείων μια θέση για να εγκαταλείψουν το Κατμαντού.

Επίσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Νεπάλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται προσπαθώντας να εξασφαλίσουν εισιτήρια για να φύγουν, οι οργανώσεις αρωγής καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρουν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα με την βοήθεια, όπως και να απογειωθούν άλλα που θα την μεταφέρουν στους πληγέντες, καθώς μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι έχουν γυρίσει στα σπίτια τους για να δουν τι έχει απογίνει μετά τον σεισμό.

Σχετικές ειδήσεις