ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σόιμπλε «στριμώχτηκε» για το ελληνικό ζήτημα αλλά και για πολλά ακόμη

Ο Σόιμπλε «στριμώχτηκε» για το ελληνικό ζήτημα αλλά και για πολλά ακόμη

Εξερράγη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν η συζήτηση που είχε με Γάλλους φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Science Po) δεν είχε την επιθυμητή για εκείνον κατάληξη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι από αυτούς που αρέσκονται να τους φέρνουν αντιρρήσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Σόιμπλε ήταν από μια φοιτήτρια που είπε «Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας για την οποία ευθύνεστε εσείς;».

ΣΟΪΜΠΛΕ - ΓΑΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 2

Η φοιτήτρια εισέπραξε θερμό χειροκρότημα και στη συνέχεια μια άλλη φοιτήτρια -Γερμανίδα μάλιστα- ρώτησε τον Σόιμπλε αν συνδέεται το εμπόριο όπλων της Γερμανίας με την προσφυγική κρίση.

Ο Γερμανός υπουργός μιλώντας για τα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας αντιμετώπισε μια ακόμη ερώτηση που καθόλου δεν του άρεσε. Ρωτήθηκε το εξής: «Σίγουρα έχετε δίκιο να αναφέρεστε στην οικονομική κατάσταση (της Ελλάδας), όμως δεν ακολουθήσατε μια τιμωρητική ρητορική και ένα παιχνίδι κατηγοριών;».

Αν και στην αρχή φάνηκε ψύχραιμος, απαντώντας ότι «Δεν θα βρείτε ούτε μία φράση με την οποία η καγκελάριος ή εγώ κατηγορήσαμε τους Έλληνες» στη συνέχεια όταν το θέμα επανήλθε ο Σόιμπλε ξέσπασε και συνέστησε στη φοιτήτρια «ασχοληθείτε καλύτερα με τη χώρα σας».

Πιο ήρεμη ήταν η στάση του Γερμανού υπουργού όταν η συζήτηση στράφηκε στην προσφυγική κρίση και του τέθηκε το ερώτημα πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη. «Η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αποφασίσει. Για παράδειγμα εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα εκατομμύριο και μετά να τους μοιράσουμε σε διάφορες χώρες».

Η προσφυγική κρίση δείχνει ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως μια κοινή πολιτική, οι μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (την κρίση)», τόνισε ο Σόιμπλε.

Πάντως υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα ώστε «κανείς να μην μπορεί να περάσει». Όμως κάθε κοινότητα, και η ευρωπαϊκή, χρειάζεται «έναν κάποιο έλεγχο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έρχονται».

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε μάλιστα ότι γίνονται και λάθη και επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό οι προσπάθειες για μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης να «ξεκινούν με το μοίρασμα των προσφύγων».

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», επεσήμανε.
Η κατάσταση στη Γερμανία είναι «εύθραυστη και νευρική», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, καθώς: «Κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας (δεχόμαστε) όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».
Ο Σόιμπλε έκλεισε τη συζήτηση στο Science Po λέγοντας ότι κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία, ακόμη και η προσφυγική. «Το να σώσουμε έναν άνθρωπο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αξία».

Σχετικές ειδήσεις