ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Κοντά στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ

Αφγανιστάν: Κοντά στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ

Η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (Commission internationale humanitaire d 'établissement des faits, CIHEF) η οποία είναι αρμόδια για έρευνες όσον αφορά παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, πρότεινε με επιστολή της στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Αφγανιστάν να ερευνήσει τον αμερικανικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, όπως γνωστοποίησε η ίδια.

Ο Τίλο Μαράουν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «στείλαμε τις επιστολές αυτές, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οι επιστολές αυτές αποτελούν «το πρώτο βήμα που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση» της 3ης Οκτωβρίου στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό.

«Έχουμε λάβει συγνώμες και συλλυπητήρια. Ωστόσο, για εμάς δεν είναι αρκετά. Βρισκόμαστε ακόμα στο σκοτάδι σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ένα νοσοκομείο, γνωστό σε όλους, γεμάτο ασθενείς και ιατρικό προσωπικό βομβαρδιζόταν επανειλημμένα για περισσότερο από μία ώρα», επανέλαβε η Δρ. Τζοάν Λιου, η πρόεδρος των MSF.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές της 3ης Οκτωβρίου κατέστρεψαν το κεντρικό κτίριο του κέντρου τραυματολογίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ.

«Πρέπει να μάθουμε αν οι κανόνες του πολέμου άλλαξαν, όχι μόνο για την Κουντούζ, αλλά και για την ασφάλεια των ομάδων μας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή μετώπων σε όλο τον κόσμο», προσέθεσε η Λιου.

Η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή, ένας μηχανισμός η δημιουργία του οποίου προβλεπόταν στις Συμβάσεις της Γενεύης, που ορίζουν τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου σε καιρό πολέμου, είναι το μοναδικό μόνιμο όργανο αρμόδιο για να διεξάγει έρευνες όσον αφορά παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Παρότι στα χαρτιά υπάρχει από το 1977, η Επιτροπή αυτή, που εδρεύει στη Βέρνη, δεν έχει αναλάβει ποτέ μέχρι σήμερα κάποια έρευνα.

Οι MSF είχαν αρχίσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά το 1980. Το κέντρο τραυματολογίας της Κουντούζ είχε ανοίξει τον Αύγουστο του 2011.

Σχετικές ειδήσεις