ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ για επιχείρηση στο Σεν Ντενί: Εξουδετερώσαμε τους τρομοκράτες – Μας κήρυξαν πόλεμο (video)

Ολάντ για επιχείρηση στο Σεν Ντενί:  Εξουδετερώσαμε τους τρομοκράτες – Μας κήρυξαν πόλεμο (video)

Τους συμπατριώτες του «να μην ενδώσουν στον πειρασμό της αναδίπλωσης, στο φόβο, στις υπερβολές και στην υστερία» μετά τις επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι, κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο για εξουδετέρωση των τρομοκρατών όσον αφορά στην επιχείρηση στο Σεν Ντενί.

Η ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σεν-Ντενί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού «μάς επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είμαστε σε πόλεμο, σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας η οποία αποφάσισε να μας κηρύξει τον πόλεμο», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημάρχους των γαλλικών πόλεων και συνέχισε:

«Εξουδετερώσαμε τους τρομοκράτες που είχαν σχέση με την προετοιμασία των ειδεχθών εγκλημάτων της Παρασκευής. Ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη επιχείρηση η οποία μόλις έληξε. Η αστυνομία ήξερε τους κινδύνους, αλλά και πάλι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποβαθμίστηκε η βία με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπη».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί έδρασαν υπό «τρομακτικές συνθήκες» για να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση, ενώ επανέλαβε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους τρομοκράτες. «Ολόκληρη η χώρα δέχτηκε επίθεση εξαιτίας των αξιών της, και ήδη δίνουμε αγώνα για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Αυτοί οι τρομοκράτες θέλουν να σκοτώσουν κάθε ιδέα την οποία υπερασπίζεται η Γαλλία. Είναι κοινό το αίσθημά μας, ο θυμός μας είναι εξίσου μεγάλος», ανέφερε.

«Δεν είναι η Γαλλία αλλά αυτή η τρομοκρατική οργάνωση που κήρυξε τον πόλεμο», δήλωσε στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει στρατό, οικονομικούς και πετρελαϊκούς πόρους, ελέγχει μία περιοχή, έχει συνεργούς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, έχει ριζοσπαστικοποιήσει νέους στη Γαλλία αλλά έχει προκαλέσει και το θάνατο πολλών εξ αυτών. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η νεολαία της Γαλλίας. Οι τρομοκράτες κλέβουν αθώες ζωές αλλά θέλουν και τη δική μας. Η Γαλλία όμως θα παραμείνει μία γενναία χώρα».

«Μέσω του τρόμου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θέλει να ενσταλάξει, με τις σφαγές του, το δηλητήριο της καχυποψίας, του στιγματισμού, της διχόνοιας. Δεν ενδίδουμε στον πειρασμό της αναδίπλωσης, ούτε ενδίδουμε στο φόβο, τις υπερβολές, την υστερία», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Ολάντ πρόσθεσε ακόμα «ότι δημοτικοί αστυνομικοί, ως ενισχύσεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, θα μπορούν να εξοπλιστούν με όπλα από τα διαθέσιμα αποθέματα της εθνικής αστυνομίας. Στη Γαλλία, οι 3.900 δημοτικοί αστυνομικοί είναι κατά κανόνα άοπλοι».

Η διάλυση χώρων και οργανώσεων που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία», η οποία γίνεται ευκολότερη στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο, θα γίνει «αμέσως», δεσμεύτηκε επίσης ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας: «Αν ορισμένα άτομα επιδίδονται στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, σε ορισμένους χώρους, σε συλλόγους, σε ομάδες, το νομοσχέδιο που προτάθηκε σήμερα το πρωί προβλέπει ότι μπορούν να διαλυθούν. Θα διαλυθούν αμέσως, μόλις θεσπιστεί ο νόμος».

Μετά τις επιθέσεις, «η κοινωνική συνοχή μας είναι η καλύτερη απάντηση και αυτή εκφράζεται με την εθνική μας ενότητα. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε μορφή μίσους. Καμία ξενοφοβική, αντισημιτική, αντιμουσουλμανική ενέργεια δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», σημείωσε ακολούθως ο πρόεδρος Ολάντ προς τους δημάρχους.

Αφού υπογράμμισε, δε, πως η συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε έναν ευρύ συνασπισμό θα συμβάλει σε ένα καθοριστικό πλήγμα στο ΙΚ, ο Ολάντ, ανέφερε πως «θα επισκεφτώ την Ουάσινγκτον την προσεχή Τρίτη και τη Μόσχα την προσεχή Πέμπτη για να συζητήσω με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν το συντονισμό των προσπαθειών μας ώστε να συνεργαστούμε στενά για την επίτευξη του στόχου (η καταπολέμηση του ΙΚ) στο εγγύς μέλλον».

Σε δήλωσή του, τέλος, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο Ολάντ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα γεγονότα στο Σεν Ντενί επιβεβαιώνουν ότι η Γαλλία είναι σε κατάσταση πολέμου με την τρομοκρατία. Η τρομοκρατική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, έχει όπλα, χρηματοδότηση, πετρελαιοπηγές και εδάφη. Έχει συμμάχους, ανάμεσά τους ορισμένους μέσα στη χώρα μας».

Σχετικές ειδήσεις