ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία - Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης

Πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία - Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης

Πολιτική αβεβαιότητα έβγαλαν οι κάλπες στην Ισπανία - Ο δικομματισμός δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανία, Μαριάνο Ραχόι, θα επιχειρήσει από σήμερα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, όπου το νέο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos κάνει δυναμική είσοδο.

Το αριστερό κόμμα των Podemos (Μπορούμε), που πρεσβεύει την αντίσταση κατά της λιτότητας, και το φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες), μπήκαν για πρώτη φορά τόσο δυνατά στην κούρσα, σπάζοντας την επί δεκαετίες κυριαρχία δύο κομμάτων, του Λαϊκού και το Σοσιαλιστικού Κόμματος, και αυξάνοντας τις πιθανότητες για τη διενέργεια νέων εκλογών.

«Ένα νέο κεφάλαιο ιστορικών συμβιβασμών ανοίγει για τη χώρα μας», σημείωσε ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Κανένα μπλοκ, ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς, δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Ακόμη και αν οι Ciudadanos αποφάσιζαν να υποστηρίξουν σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ραχόι, πράγμα που απέκλεισαν, τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν παρά 163 έδρες. Και το μπλοκ PSOE-Podemos δεν εξασφαλίζει παρά 159 έδρες.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεφαλής του φιλικού προς το επιχειρείν Ciudadanos, δήλωσε ότι στηρίζει το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα έπρεπε να διαπραγματεύεται με τα άλλα τρία κόμματα για να περνάει κάθε νόμο.

Αλλά από την πλευρά των Σοσιαλιστών διεμηνύθη ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά ο σχηματισμός κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ραχόι, κάτι το οποίο τόνισε και ο Ιγκλέσιας των Podemos.

O Ριβέρα, είπε επίσης ότι ένας αριστερός συνασπισμός που θα μπορούσε να απαρτίζεται από 11 κόμματα δεν είναι βιώσιμη λύση.

«Η Ισπανία δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να γίνει σαν την Ελλάδα, η Ισπανία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να γίνει μία χώρα που θα επικρατεί το χάος», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Telecinco TV.

Πηγή πληροφοριών: Reuters

Σχετικές ειδήσεις