ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αντιδράσεις για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου: «Η Σ.Αραβία δεν μπορεί να καλύψει το έγκλημα»

Νέες αντιδράσεις για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου: «Η Σ.Αραβία δεν μπορεί να καλύψει το έγκλημα»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει «το έγκλημά της», την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη -Ανάκληση και του πρεσβευτή του Κουβέιτ στην Τεχεράνη -Έτοιμη να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης η Άγκυρα.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τις σχέσεις τους τη Δευτέρα (04/01) μετά την επίθεση διαδηλωτών στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Το Κουβέιτ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του στο Ιράν.

«Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα του αποκεφαλισμού ενός θρησκευτικού ηγέτη διακόπτοντας τις πολιτικές σχέσεις με το Ιράν», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γένσεν στην Τεχεράνη.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν δεν έχει «καμία επίπτωση» στο Ιράν, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης.

«Η διακοπή των σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία και τους υποτελείς της δεν έχει καμία επίπτωση στην ανάπτυξη του Ιράν, δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Νομπάχτ.

Αντίθετα, «η Σαουδική Αραβία θα υποφέρει από τη διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, ακόμη κι αν μια μεγάλη χώρα όπως το Τζιμπουτί την υποστηρίζει», ειρωνεύθηκε ο Νομπάχτ κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ανάκληση του πρεσβευτή του Κουβέιτ στην Τεχεράνη

Το Κουβέιτ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση κατά των διπλωματικών αποστολών της Σ. Αραβίας. Είναι η τέταρτη χώρα του Κόλπου που διακόπτει ή υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η επίθεση «αποτελεί κατάφωρη προσβολή των διεθνών συμφωνιών και κανόνων και σοβαρή παραβίαση των δεσμεύσεων του Ιράν ως προς την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία των διπλωματών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κουβέιτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kuna.

Η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσέφερε σήμερα τη βοήθεια της Άγκυρας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, την οποία πυροδότησε η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.

«Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών», επισήμανε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Το βράδυ της Δευτέρας (04/01), η Τουρκία, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Νουμάν Κουρτουλμούς, απηύθυνε στις δύο χώρες έκκληση για ηρεμία.

Σχετικές ειδήσεις