ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν, Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν

Μετά τη Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν, Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν

Αντιδράσεις σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου προκάλεσε η εκτέλεση του σιίτη Νιμρ αλ-Νιμρ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, μετά τη φυλάκιση και καταδίκη του για τρομοκρατική δράση και υποκίνηση βίας εναντίον του βασιλείου.

Έπειτα από τις επιθέσεις Ιρανών διαδηλωτών κατά της πρεσβείας και προξενείων της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, το βασίλειο ανακοίνωσε χθες Κυριακή (3/1) ότι διακόπτει τις διπλωματικές επαφές με την Τεχεράνη.

Ανάλογη ήταν και η στάση του Μπαχρέιν, το οποίο με ανακοίνωση έδωσε διορία 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα, έπειτα από την επίθεση οργισμένων Ιρανών διαδηλωτών τη νύχτα του Σαββάτου, στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη.

«Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών», μετέδωσε το BNA.

Σημειώνεται ότι στο Μπαχρέιν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Μπαχρέιν έκαναν μάλιστα χρήση δακρυγόνων και τουφεκιών με σκάγια εναντίον διαδηλωτών, ενώ αρκετές δεκάδες γυναίκες με νικάμπ ήρθαν αντιμέτωπες με τις αστυνομικές δυνάμεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω το βασίλειο των Σαούντ». Την ίδια ώρα μια ομάδα μασκοφόρων νεαρών άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Οι συγκρούσεις στο χωριό αλ Ντάιχ, δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα, ήταν το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά διαδηλώσεων που μετατράπηκαν σε βίαια επεισόδια, έπειτα από την εκτέλεση του αλ Νιμρ το Σάββατο, η οποία πυροδότησε την οργή των σιιτών στο Μπαχρέιν και σε πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και το Σουδάν ανακοινώνοντας ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν.

«Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ ... η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τις σχέσεις με το Ιράν και περιόρισαν τον αριθμό των ιρανών διπλωματών στην επικράτειά τους

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, επιβάλλοντας παράλληλα περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μειώσουν το επίπεδο της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σ' αυτό των επιτετραμμένων, αλλά και τον αριθμό των ιρανών διπλωματών στη χώρα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Σχετικές ειδήσεις