ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Επίθεση σε σιιτικό τζαμί με νεκρούς και τραυματίες (Pics & Vid)

Σαουδική Αραβία: Επίθεση σε σιιτικό τζαμί με νεκρούς και τραυματίες (Pics & Vid)

Επίθεση με βόμβα και όπλα σε σιιτικό τέμενος στην περιοχή αλ-Αχσα της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας σημειώθηκε σήμερα, την ώρα της εβδομαδιαίας προσευχής της Παρασκευής, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 18 να τραυματιστούν.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας άφησε να εννοηθεί ότι αποτράπηκε μια «σφαγή» στο τέμενος αυτό χάρη στην επαγρύπνηση των δυνάμεων ασφαλείας που εντόπισαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας ενώ κατευθύνονταν προς το σημείο αυτό, σε μια ώρα μεγάλης κίνησης καθώς ξεκινούσε η προσευχή της Παρασκευής.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τους δύο καμικάζι να μπουν στο τέμενος Ιμάμ Ρεζά, στη συνοικία Μαχάσεν της πόλης Αλ Άχσα», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι ο ένας από τους δράστες συνελήφθη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SPA.

«Ο πρώτος καμικάζι ανατινάχθηκε στην είσοδο του τεμένους ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον συλλάβουν. Έγινε ανταλλαγή πυρών με τον δεύτερο, ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Τραυματίστηκε και συνελήφθη», συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι δύο πιστοί σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Λίγο αργότερα ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση Ελ Εκμπαρίγια, είπε ότι οι νεκροί είναι συνολικά τέσσερις και οι τραυματίες 18.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε μια συνοικία όπου κατοικούν πολλοί υπάλληλοι της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco.

Νωρίτερα το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων, μετέδωσε ότι αρχικά σημειώθηκε έκρηξη και μετά ακολούθησε ένοπλη επίθεση εναντίον του Τεμένους Ιμάμ Ρίντα στην πόλη Μαχάσεν στην περιοχή αλ-Αχσα της πλούσιας σε πετρέλαιο Ανατολικής Επαρχίας.

«Οι δράστες πυροδότησαν μια βόμβα έξω από το τζαμί, κοντά στην είσοδο, μέσα στον περίβολο. Στη συνέχεια, κάποιος κρατώντας όπλο μπήκε στο τζαμί και άνοιξε πυρ. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Νεαροί άνδρες τού άρπαξαν το όπλο και τον χτύπησαν αλλά δεν τον σκότωσαν. Μετά ήρθε η αστυνομία και τον συνέλαβε, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα γιατί τα ασθενοφόρα καθυστερούσαν».

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα στο τζαμί, ένας μεταξύ αυτών υπήρχε ακρωτηριασμένο χέρι.

Άλλο βίντεο έδειχνε αστυνομικούς να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος στα χέρια του οποίου είχε πέσει ένας ύποπτος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Η Σαουδική Αραβία, που κυβερνάται από σουνιτική μοναρχία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, πλήττεται από σειρά βομβιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, την ευθύνη για ορισμένες από τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Το ISIS αντιτίθεται στις κυβερνήσεις αραβικών χωρών του Κόλπου και θεωρείται ότι προσπαθεί να προκαλέσει θρησκευτική αντιπαράθεση εντός των κρατών της αραβικής χερσονήσου. Οι σιίτες αποτελούν μειονότητα στο σουνιτικό βασίλειο.

Σχετικές ειδήσεις