Συρία: Για πρώτη φορά κοινές ρωσοτουρκικές επιχειρήσεις κατά του ISIS

Συρία: Για πρώτη φορά κοινές ρωσοτουρκικές επιχειρήσεις κατά του ISIS

Στην επιχείρηση μετείχαν εννέα ρωσικά αεροσκάφη (Su-24M, Su-25 και Su-34) και οκτώ τουρκικά, εκ των οποίων τέσσερα F-16 και ισάριθμα F-4.

Ρωσικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν σήμερα για πρώτη φορά σε μια κοινή επιχείρηση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι στόχος της επιχείρησης ήταν οι «τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα της πόλης Αλ Μπαμπ, στην επαρχία του Χαλεπιού. Συνολικά επλήγησαν 36 εγκαταστάσεις», είπε, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της συριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ρουντσκόι, στην επιχείρηση μετείχαν εννέα ρωσικά αεροσκάφη (Su-24M, Su-25 και Su-34) και οκτώ τουρκικά, εκ των οποίων τέσσερα F-16 και ισάριθμα F-4.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επίσης επιχειρήσεις υποστήριξης των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων που προσπαθούν να αποκρούσουν την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ. Υποστηρίζουν εξάλλου και την επίθεση του συριακού στρατού κοντά στην Παλμύρα, όπου ο Ρουντσκόι προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές ίσως να σχεδιάζουν να ανατινάξουν κάποια από τα ιστορικά μνημεία της αρχαίας πόλης.

Σφοδρές μάχες στην Ντέιρ αλ Ζορ

Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες μαίνονταν στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ της ανατολικής Συρίας, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καίνε λάστιχα και πετρέλαιο για να εμποδίσουν τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου μια ομάδα της αντιπολίτευσης που δίνει πληροφορίες για την πολιορκημένη πόλη επεσήμανε ότι το ΙΚ έχει εκτελέσει 10 φιλοκυβερνητικούς μαχητές, τους οποίους είχε αιχμαλωτίσει.

Οι τζιχαντιστές διεξάγουν από το Σάββατο μια ευρεία επίθεση με στόχο να καταλάβουν τις συνοικίες της Ντέιρ αλ Ζορ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού και το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Τα ρωσικά και τα συριακά αεροσκάφη διεξάγουν επιδρομές χωρίς διακοπή, προσπαθώντας να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Οι τζιχαντιστές απαντούν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα πέπλο καπνού πάνω από τις θέσεις τους. «Το ΙΚ βάζει φωτιά σε λάστιχα και σε βαρέλια με αργό πετρέλαιο στη Ντέιρ αλ Ζορ προκειμένου να εμποδίσει τα ρωσικά και τα συριακά αεροσκάφη από το να βομβαρδίζουν την πόλη», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Από το Σάββατο 46 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, 75 τζιχαντιστές και περισσότεροι από 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αν το ΙΚ καταλάβει τις συνοικίες που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, θα γίνει σφαγή. Αυτό μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ένας τοπικός μαχητής.