Επιχείρηση… καθησυχασμού ενόψει Brexit από την Τερέζα Μέι

Επιχείρηση… καθησυχασμού ενόψει Brexit από την Τερέζα Μέι

Λίγες ημέρες αφού προανήγγειλε ένα «σκληρό Brexit» εκτοξεύοντας ελάχιστα κεκαλυμμένες απειλές και προειδοποιήσεις προς τις Βρυξέλλες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χρησιμοποίησε το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός για να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις, την ώρα, μάλιστα, που πλήθος τραπεζικών ιδρυμάτων σχεδιάζουν να μετακινήσουν χιλιάδες εργαζόμενους από το Σίτι προς επιχειρηματικά κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης ενόψει της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία θα παραμείνει «ανοικτή στις επιχειρήσεις και το ταλέντο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών μας. Για το λόγο αυτόν, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και θα είναι πάντοτε, μία χώρα ανοικτή στις επιχειρήσεις, ανοικτή στις επενδύσεις στις εταιρείες μας, στις υποδομές, τα πανεπιστήμια. Ανοικτή σε όσους θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Και ανοικτή στο ταλέντο και στις ευκαιρίες», δήλωσε η Τερέζα Μέι, στον απόηχο της ομιλίας της δύο ημέρες πριν, όταν παρουσίασε τη στρατηγική της για τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης και της ενιαίας αγοράς.

Η Μέι έδωσε τη διαβεβαίωση για μία ακόμη φορά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα γυρίσει την πλάτη στις ευρωπαίους φίλους, αλλά απλώς έχει κάνει την επιλογή «να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις και να ανοιχθεί περισσότερο στον κόσμο».

Το κυριότερο μέλημά της ήταν να δώσει τη διαβεβαίωση προς τον κόσμο των επιχειρήσεων ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει «η παγκόσμια εμπορική δύναμη που είναι εκ φύσεως».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η ομιλία της Τερέζα Μέι στο Νταβός «θα καθησύχαζε τους επενδυτές».

Παράλληλα ωστόσο, ο Χάμοντ δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες ότι, εάν δεν υπάρξει μία «ολοκληρωμένη εμπορική σχέση» μετά το Brexit, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να βρει τρόπους ώστε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Φίλιπ Χάμοντ τόνισε ότι η Βρετανία διαθέτει ήδη ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα το οποίο «δεν είναι ενδεικτικό μίας κούρσας προς τα κάτω», ενός ανταγωνισμού για τη θέσπιση όλο και χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

«Πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Ο καλύτερος τρόπος γι' αυτό είναι να έχουμε μία ολοκληρωμένη εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κοντινότερους γείτονές μας», είπε συμπληρώνοντας:

«Αλλά, εάν δεν μπορούμε να το επιτύχουμε, τότε θα αναγκασθούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, διότι η πρώτιστη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι ο λαός μας θα είναι σε θέση να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο».

Απαντώντας του από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε το Λονδίνο να μην επιχειρήσει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της περικοπής της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ομάδας των 20 έχουν συμφωνήσει να μην προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις και ότι ο ίδιος εννοεί να κάνει μία υπενθύμιση επ΄ αυτού στο Λονδίνο.

Σχέδια για μετακινήσεις θέσεων εργασίας τραπεζικών ιδρυμάτων

Σειρά τραπεζών έχει ανακοινώσει τις τελευταίες δύο ημέρες σχέδια για την μετακίνηση χιλιάδων εργαζομένων προς κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs θα προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του προσωπικού και των δραστηριοτήτων της εξαιτίας του Brexit, προβλέποντας τη μετακίνηση μέχρι 1.000 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτη.

«Ο αριθμός των εργαζομένων στη Βρετανία θα υποδιπλασιασθεί για να φθάσει τους 3.000, διότι το (πιστωτικό) ίδρυμα επιθυμεί να μετακινήσει θέσεις εργασίας τόσο εντός της Ευρώπης, όσο και προς την έδρα της στη Νέα Υόρκη», αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η τράπεζα «κάνει λόγο για τη μετακίνηση μέχρι 1.000 υπαλλήλων προς τη Φρανκφούρτη, μεταξύ τους απασχολούμενοι στον τομέα των συναλλακτικών δραστηριοτήτων και υψηλόβαθμα στελέχη», ώστε να επωφεληθούν από την παρουσία στην γερμανική οικονομική πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού τραπεζικού εποπτικού οργάνου υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μέρος των τμημάτων του Λονδίνου είναι πιθανόν να μεταφερθούν επίσης στην Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ ορισμένοι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στην έδρα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Χθες, η βρετανική τράπεζα HSBC επιβεβαίωσε ότι περί τις χίλιες θέσεις εργασίας του επενδυτικού τομέα της στο Λονδίνο θα μετακινηθούν προς το Παρίσι με την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά που ανακοινώθηκε την Τρίτη από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον έκανε επίσης λόγο για σχέδιο μετακίνησης 4.000 εργαζομένων.

Τα διεθνή τραπεζικά ιδρύματα με ευρωπαϊκή έδρα το Λονδίνο κινδυνεύουν να χάσουν το προνόμιο (ευρωπαϊκό διαβατήριο) που τους επιτρέπει να επιχειρούν στις 28 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας εναλλακτικές έδρες για ορισμένες δραστηριότητές τους.

Η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο αποτελούν τους κυριότερους υποψήφιους προορισμούς.

Γκι Φέρχοφστατ προς Λονδίνο: Αυταπάτη η Ευρώπη α λα καρτ

Τη στιγμή που πάντως δεν έχει γίνει σαφές τι είδους εμπορικής συμφωνίας θέλει η Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μετά το Brexit, ο ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, υπεύθυνος του ευρωκοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση του διαζυγίου, προειδοποίησε με άρθρο του στη βρετανική Guardian ότι ο καιρός που το Λονδίνο μπορούσε να σερβιριστεί α λα καρτ στην ΕΕ έχει παρέλθει.

«Είναι αυταπάτη να σκέφτεται κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εγκαταλείψει την ΕΕ και στη συνέχεια να επιλέξει να επανενταχθεί στα φιλέτα του ευρωπαϊκού σχεδίου - όπως για παράδειγμα ζητώντας μηδενικούς δασμούς προς την ενιαία αγορά - χωρίς να αποδέχεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό», προειδοποιεί ο Γκι Φέρχοφστατ ελπίζοντας ότι «οι Βρετανοί θα κατανοήσουν ότι αυτό είναι ουδόλως αποδεκτό από τους ευρωπαίους φορολογούμενους».

Μοσκοβισί: Brexit σημαίνει Brexit

Το Brexit δεν θα είναι θετικό ούτε για τη Βρετανία ούτε για την ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε μάλιστα ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη στη Βρετανία ως αποτέλεσμα της απόφασης. «Δεν μπορείς να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε ένα κλαμπ όταν είσαι έξω από αυτό. Πιστεύω ότι οι Βρετανοί φίλοι μας που εφηύραν τα κλαμπ μπορούν να το κατανοήσουν αυτό», τόνισε στο BBC από το Νταβός της Ελβετίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ότι δεν είναι θετικό ούτε για εμάς ούτε για το Ηνωμένο Βασιλείο», σημείωσε ο Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ότι ο διαχωρισμός θα είναι επιζήμιος «διότι είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί εταίροι. Για εμάς, θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό είναι επίσης ένα τραύμα».

«Brexit σημαίνει Brexit, το οποίο σημαίνει ότι το να είναι κάποιος εκτός δεν είναι το ίδιο με το να είναι μέλος, και δεν μπορεί να είναι καλύτερο να είναι εκτός απ’ ό,τι είναι να είναι μέλος, διότι δεν μπορεί να είναι έτσι», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

«Χρειάζεται να επανεφεύρουμε ένα νέο είδος σχέσης που ελπίζω να είναι στενή, ισορροπημένη και θετική, αλλά αυτό είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων και όχι το σημείο έναρξης».

Ερωτηθείς, δε, εάν η Βρετανία θα είναι ίσως σε θέση να διατηρήσει κάποια προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ο Μοσκοβισί δήλωσε: «Αυτό δεν συνιστά άρνηση από τη δική μου πλευρά, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες για αυτό – πρέπει να κινηθούμε βήμα βήμα».

Σαντίκ Καν: Το σκληρό Brexit δεν είναι καλό ούτε για το Λονδίνο ούτε για την ΕΕ

«Το σκληρό Brexit θα είναι κακό τόσο για τη βρετανική πρωτεύουσα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

«Δέχομαι την υπόθεση ότι το βρετανικό κοινό ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση... Αυτό που δεν έκανε ο βρετανικός λαός είναι να ψηφίσει να γίνουμε φτωχότεροι... Ένα από τα πράγματα που κάνω δεν είναι μόνο να ασκώ πίεση στη βρετανική κυβέρνηση αλλά και στις επιχειρήσεις να επιστήσουν την προσοχή των κυβερνήσεών τους στο γεγονός ότι ένα σκληρό Brexit θα ήταν κακό για το Λονδίνο και επίσης και για την Ευρώπη», ανέφερε ο Καν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την Τετάρτη (18/1) ο Καν είπε πως το σκληρό Brexit μπορεί να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα αλλά να διαλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο.