ΚΟΣΜΟΣ

Φρατίνι: «Να μην γίνει Ιράκ η Λιβύη»

Φρατίνι: «Να μην γίνει Ιράκ η Λιβύη»
Να μην γίνει το ίδιο «τεράστιο λάθος» στη Λιβύη όπως στο Ιράκ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών...

Να μην γίνει το ίδιο «τεράστιο λάθος» στη Λιβύη όπως στο Ιράκ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, τονίζοντας προς το νέο καθεστώς της χώρας να μην καταστρέψει όλους τους κρατικούς μηχανισμούς υποδομής.

«Αν κάποιος εργαζόταν για το καθεστώς, αλλά δεν έχει αίμα στα χέρια του γιατί να καταστρέψουμε όλες τις υποδομές, όλους του μηχανισμούς της Λιβύης, όπως κάναμε στο Ιράκ, διαπράττοντας ένα τεράστιο λάθος; Δεν πρέπει να πολλαπλασιάσουμε, δεν πρέπει να διπλασιάσουμε τα λάθη μας», τόνισε ο Φρατίνι.

Στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, η απόφαση του αμερικανού τότε πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ να αποπεμφθούν από το δημόσιο όλα τα πρώην μέλη του κόμματος Μπααθ και η διάλυση του ιρακινού στρατού έβγαλαν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς και πυροδότησαν την σουνιτική εξέγερση.

Ο Φρατίνι επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προς τους «πραγματικούς ηγέτες της Λιβύης» Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν στενές σχέσεις με το παλιό καθεστώς «διότι εγκατέλειψαν εδώ και καιρό τον Καντάφι».

Τέλος, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει τις μεταβατικές αρχές να εμποδίσουν την διείσδυση «εξτρεμιστών».