ΚΟΣΜΟΣ

Φρατίνι: Δεν ασκείται πίεση στην ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων

Φρατίνι: Δεν ασκείται πίεση στην ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων
Ο Φρατίνι είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα...

«Η Ιταλία δεν ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κυβερνητικά ομόλογα από την αγορά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Ο Φρατίνι είπε πως τόσο ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι έχουν στενή επαφή με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την αναταραχή στις αγορές η οποία έχει χτυπήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Φρατίνι είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα.

Η ΕΚΤ άρχισε να παρεμβαίνει τον περασμένο μήνα στην προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις αφότου οι ανησυχίες των αγορών για το συσσωρευμένο ιταλικό χρέος ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους δανεισμού σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Τότε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσπάθησε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της και να περάσει μέτρα για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού έως το 2013. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε το Σάββατο πως απαιτείται γρήγορη δράση προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ένα πακέτο μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται καθ΄οδόν προς το κοινοβούλιο, ωστόσο στο δρόμο αυτό παρεμβάλλονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι.

Ο Φρατίνι είπε πως το σχέδιο θα είναι έτοιμο σύντομα και δεν θα χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης προκειμένου να εγκριθεί.