Συρία: Η αραβοκουρδική συμμαχία μπήκε στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ - Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιντλίμπ

Συρία: Η αραβοκουρδική συμμαχία μπήκε στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ - Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιντλίμπ

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, μπήκε για πρώτη φορά στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή των Κούρδων της Συρίας. 

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη αλ Σουρ της νότια επαρχίας Ντέιρ Εζόρ σήμερα, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω διότι ο αριθμός των τραυματιών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση είναι μεγάλος, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές στην Πολεμική Αεροπορία ποιας χώρας ανήκαν τα αεροσκάφη που έκαναν τους βομβαρδισμούς. Στην περιοχή όπου έγιναν τα πλήγματα δρα ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμά εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η Ντέιρ Εζόρ βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Τουλάχιστον 9 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας εξαπέλυσαν σήμερα σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον κοινοτήτων στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες Ιντλίμπ, λίγες ώρες αφότου αντικαθεστωτικοί έβαλαν εναντίον δύο σιιτικών χωριών υπό πολιορκία στην επαρχία, ανέφεραν ένα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς και μια ΜΚΟ.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν στο χωριό Μααράτ Μισρίν, ενώ πολλοί ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην κοντινή κοινότητα Μπινίς, μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Ιντλίμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο ανήκει στον ένοπλο βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε πως έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον των δύο κοινοτήτων σε αντίποινα για τα πυρά εναντίον αμάχων σε δύο κοντινά σιιτικά χωριά αλ Φουά και Κεφράγια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελεύθεροι σκοπευτές των ανταρτών σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στα δύο χωριά μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Οι εχθροπραξίες καταγράφηκαν ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ενόψει των συνομιλιών, η βία στη δυτική Συρία εντείνεται, παρότι τυπικά συνεχίζει να εφαρμόζεται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που κηρύχθηκε πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει την ανακωχή, η οποία συμφωνήθηκε κατόπιν της μεσολάβησης της Ρωσίας και της Τουρκίας και τέθηκε σε εφαρμογή την 30ή Δεκεμβρίου.

Τα χωριά αλ Φουά και Κεφράγια, η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι σιίτες, αποτελούν εδώ και πολύ καιρό εστίες σφοδρών εχθροπραξιών. Παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά πολιορκούνται από τους αντάρτες.