ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Λονδίνο: Φωτογραφία του τρομοκράτη έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές

Επίθεση Λονδίνο: Φωτογραφία του τρομοκράτη έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές

Τρομοκρατική επίθεση Λονδίνο:Οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σήμερα στη δημοσίευση της φωτογραφίας του Khalid Masood, του ανθρώπου που έσπειρε το θάνατο στη γέφυρα του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Ο Masood ο οποίος πριν ασπαστεί το Ισλάμ ονομαζόταν Adrian Elms αλλά είχε χρησιμοποιήσει και πλαστά στοιχεία στα οποία αναγραφόταν το όνομα Adrian Russell Ajao, σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές είχε πολλούς άλλους συνεργάτες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί έφοδοι σε οκτώ σπίτια ενώ έχουν συλληφθεί 11 άτομα.

Με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας οι Αρχές ελπίζουν να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες που θα τις βοηθήσουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και άλλοι ασύλληπτοι τζιχαντιστές στο Λονδίνο.

Ποιος ήταν ο Khalid Masood

Γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου.

Ήταν 52 ετών, γεννημένος στο Κεντ και οι Αρχές εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα ζούσε στα δυτικά Μίντλαντς.

Όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή, πρόκειται για έναν άνδρα που οι Αρχές είχαν ερευνήσει πριν από μερικά χρόνια, αλλά ο οποίος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές το πρόσφατο διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, ο δράστης της επίθεσης δεν ήταν ανάμεσα στη λίστα με τους 3.000 Βρετανούς που η MI5 θεωρεί ως ικανούς να πραγματοποιήσουν πράξεις τρομοκρατίας.

Είχε καταδικαστεί για επιθέσεις -ανάμεσά τους για βαριά σωματική βλάβη-, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Η πρώτη του καταδίκη χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1983, ενώ η τελευταία από τον Δεκέμβριο του 2003 και αφορά κατοχή μαχαιριού.

Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατικά αδικήματα, ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε γνώση της πρόθεσής του να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση.

Οι γείτονές του, του είχαν δώσει το παρατσούκλι «βαμπίρ» γιατί κυκλοφορούσε μόνο τη νύχτα και φορούσε μαύρα. Στο φως της δημοσιότητας έχουν βγει και άλλες δύο φωτογραφίες από τα σχολικά του χρόνια. Όσοι τον γνώριζαν, τον περιγράφουν ως έναν εξαιρετικό, πανέξυπνο και δημοφιλή μαθητή, ο οποίος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη θρησκεία.

Ποια τα κίνητρα του δράστη

Οι Αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν τα κίνητρα του δράστη και τον τρόπο με τον οποίο εκείνος προετοίμασε την επίθεση.

«Προσπαθούμε να καθορίσουμε εάν ενήργησε μόνος έχοντας εμπνευστεί από την τρομοκρατική προπαγάνδα ή εάν έλαβε εντολές και βοήθεια» υπογράμμισε ο Μαρκ Ρόουλι.

«Δεν διαθέτουμε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει προληφθεί από πριν» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ο Ντόμινικ Γκρίεβ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών και την ασφάλεια. Ο βουλευτής συμπλήρωσε ότι περίπου 12 τρομοκρατικές απόπειρες απετράπησαν τους τελευταίους 18 μήνες στη Βρετανία κι είναι «θαύμα» που μια επίθεση δεν διαπράχθηκε νωρίτερα.

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση, έμεινε σε ένα ξενοδοχείο στο Μπράιτον, στη νότια Αγγλία, όπως έγινε γνωστό από τον διευθυντή του ξενοδοχείου.

Δείτε φωτογραφίες του τρομοκράτη στη Gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις