ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: «Ο Άσαντ έπαθε ό,τι του άξιζε» διαμηνύουν Μέρκελ και Ολάντ

Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: «Ο Άσαντ έπαθε ό,τι του άξιζε» διαμηνύουν Μέρκελ και Ολάντ

Επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία:Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς, τόνισαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Μέρκελ και Ολάντ σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

«Προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.

Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Η αμερικανική επιχείρηση είναι «κατανοητή»

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ήταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις σχετικά με την επίθεση στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις