ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους στη Συρία (Pics+Vids)

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους στη Συρία (Pics+Vids)

Επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία:Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (7/4) δεκάδες πυραύλους «Τόμαχοκ» κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία ως απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, για την οποία η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, περισσότεροι από πενήντα πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν από αντιτορπιλικά των ΗΠΑ που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον αρκετών στόχων στην αεροπορική βάση Σαϊράτ.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Σύροι στρατιωτικοί και δεκάδες τραυματίσθηκαν, ενώ η αεροπορική βάση καταστράφηκε «σχεδόν ολοσχερώς», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την άλλη το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA κάνει λόγο για εννέα άμαχους νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερα παιδιά.

«Έχουμε επιβεβαίωση για τον θάνατο επτά στρατιωτικών, ανάμεσά τους και ένας πτέραρχος. Υπάρχουν επίσης και δεκάδες τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την βάση από την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, η οποία ελέγχεται από Σύρους αντάρτες και τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία και όπου 86 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με χημικά όπλα.

Η βάση έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί: τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτίριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν κονιορτοποιηθεί, είπε.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο από το βομβαρδισμό της βάσης.

putin angry

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» που βασίσθηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα», όπως ανακοινώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δείτε ΕΔΩ τις πρώτες εικόνες από τη βομβαρδισμένη αεροπορική βάση.

us attacks syria

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πάνω από 59 πυραύλους «Τόμαχοκ».

Οι 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

«Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η επιχείρηση κατά της Συρίας φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

Ρωσία: «Αναποτελεσματική» η επίθεση

Με μια «χλευαστική» διάθεση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση της Συρίας ήταν αναποτελεσματική καθώς μόνο 23 από τους 59 πυραύλους Τόμαχοκ έπληξαν στόχους εντός του αεροδρομίου. Η κατάληξη των υπολοίπων 36 πυραύλων παραμένει άγνωστη πρόσθεσε το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, η επίθεση στο αεροδρόμιο Shayrat στην επαρχία Χομς της Συρίας κατέστρεψε μια αποθήκη υλικών, μια εγκατάσταση εκπαίδευσης, μία καντίνα, έξι MiG-23 αεροσκάφη σε υπόστεγα επισκευής και ένα ραντάρ.

Ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, όπως και οι διάδρομοι τροχοδρόμησης, αλλά και τα συριακά αεροσκάφη στους χώρους στάθμευσης παρέμειναν άθικτα, συμπληρώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Δείτε ΕΔΩ σπάνιο βίντεο από την αεροπορική βάση πριν βομβαρδισθεί.

la fg us launches tomahawk missiles in syria p 008

Δείτε ΕΔΩ όλες τις αντιδράσεις για την επίθεση των ΗΠΑ

Διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση: Διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην ανακοίνωση που διάβασε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς συμπολίτες του, για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αμυντικού ενδιαφέροντος στη Συρία:

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμερα το βράδυ (σ.σ. Παρασκευή 7/4), διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.

Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ

la fg us launches tomahawk missiles in syria p 006

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν εκ των προτέρων τη Ρωσία για την επίθεση στη συριακή βάση

Ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

syriausa1200

Ρεξ Τίλερσον: Δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι: «Δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας» αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αεροπορικού και αμυντικού ενδιαφέροντος στο έδαφος της Συρίας.

Επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης στην αεροπορική βάση

Ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί, δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και διάσωσης του προσωπικού, στην αεροπορική βάση που δέχθηκε το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» από την πυραυλική επίθεση. «Υπάρχουν υλικές καταστροφές», συμπλήρωσε.

«Η συριακή ηγεσία και η πολιτική της Συρίας δεν θα αλλάξει» είπε ο κυβερνήτης της Χομς, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο που επλήγη αποτελούσε ορμητήριο για τις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η επίθεση δεν ήταν η πρώτη και πιστεύω ότι δεν είναι και η τελευταία», πρόσθεσε.

syriausa

H Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιδρομές θα συνεχιστούν

H Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων», σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Ο Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία

Το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, σε απάντηση για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την Τρίτη στο Χαν Σεϊχούν, φέρεται να εξέταζε από χθες (6/4) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε δήλωσει σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου.

Την είδηση είχε μεταδώσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοούσε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο δεν είχε αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό αλλά συζητά τις επιλογές που έχει με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Ο Τραμπ βασίζεται στην κρίση του Μάτις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

C8yZI1iUIAA9pzS

Ρωσία: Κλονίζεται η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία

Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση» κατά «κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί η Μόσχα

Η Ρωσία ζήτησε μάλιστα την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

Σε αυτήν χαρακτήρισε την επίθεση των ΗΠΑ ως πράξη επίθεσης και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και τι απάντησε η αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον

Με αντίποινα απαντά η Ρωσία

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

assad

«Στέλνετε λάθος μήνυμα στο ISIS»

Ο συριακός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων και εκτεταμένες υλικές ζημιές, όμως πρόσθεσε ότι θα απαντήσει συνεχίζοντας την εκστρατεία του για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη τη Συρία.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του συριακού στρατού χαρακτηρίζει τα σημερινά πλήγματα «κατάφωρη επίθεση», επισημαίνοντας ότι κατέστησε τις ΗΠΑ «εταίρο» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση αυτή «υπονομεύει την επιχείρηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διεξάγει ο Συριακός Αραβικός Στρατός».

«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την επίθεση αυτή με την πρόφαση ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου ο συριακός στρατός υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά πλήγματα «στέλνουν τα λάθος μηνύματα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα στο μέλλον, όποτε αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης».

merkel hollande

«Ο Άσαντ έπαθε ό,τι του άξιζε»

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς, τόνισαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

(Με πληροφορίες από Russia Today, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις