ΚΟΣΜΟΣ

Όλος ο πλανήτης στο πλευρό του Τραμπ για την επίθεση στη Συρία

Όλος ο πλανήτης στο πλευρό του Τραμπ για την επίθεση στη Συρία

Στο πλευρό του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόφασή του να πλήξει με πυραύλους Τόμαχοκ τη συριακή αεροπορική βάση από την οποία απογειώθηκαν τα αεροπλάνα που εξαπέλυσαν τη χημική επίθεση στη Συρία, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή, τάσσονται οι περισσότερες από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως με τις πυραυλικές επιδρομές, οι ΗΠΑ είχαν την «κατανοητή πρόθεση» να προλάβουν περισσότερες χημικές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση πως... εξαπέλυσαν μια επιδρομή στο αεροδρόμιο Σαϊράτ στη Συρία με την κατανοητή πρόθεση να προλάβουν και να αποτρέψουν τη διάδοση και τη χρήση θανάσιμων χημικών όπλων», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για λογαριασμό των 28 χωρών μελών της Ένωσης.

«Οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν επίσης ότι αυτές οι επιδρομές είναι περιορισμένες και επικεντρώνονται στην πρόληψη και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων... Όσοι βρεθούν υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.

Τουσκ: Η αμερικανική επιχείρηση δείχνει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα

«Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της αεροπορικής βάσης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Μέρκελ: Κατανοητή η επίθεση των ΗΠΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, από την οποία, όπως υποστηρίζουν, ξεκίνησε επίθεση με χημικά όπλα αυτή την εβδομάδα, είναι κατανοητή δεδομένου του πόνου που υφίσταται ο λαός της Συρίας.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

«Συνέχεια σε διεθνές επίπεδο», θέλει ο Ολάντ

«Συνέχεια σε διεθνές επίπεδο πρέπει να δοθεί στην αμερικανική στρατιωτική απάντηση στη Συρία», δήλωσε εν τω μεταξύ ο Φρανσουά Ολάντ.

«Θεωρώ ότι αυτή η επιχείρηση αποτελεί απάντηση. Τώρα, πρέπει να δοθεί συνέχεια σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών εάν είναι δυνατόν, κατά τρόπον ώστε να ολοκληρώσουμε τις κυρώσεις κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ και να εμποδίσουμε να υπάρξει εκ νέου χρήση χημικών όπλων και η εξόντωση εκ μέρους του καθεστώτος του ίδιου του λαού του», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε επίσης ότι η Γαλλία και οι εταίροι της, κυρίως οι Ευρωπαίοι, θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας απόψε στις 19.00.

ΝΑΤΟ: Το συριακό καθεστώς φέρει την «πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε με τη σειρά του πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την επίθεση από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

Ερντογάν: Θετική η αμερικανική επίθεση στη Συρία, αλλά…

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την επίθεση, ως θετική εξέλιξη, την επίθεση των ΗΠΑ, ωστόσο δήλωσε πως δεν είναι αρκετή από μόνη της και πως χρειάζεται να γίνουν «σοβαρά βήματα» για να προστατευθεί ο συριακός λαός.

«Τη θεωρούμε ένα θετικό και συγκεκριμένο βήμα που έγινε εναντίον των εγκλημάτων πολέμου του καθεστώτος Άσαντ. Είναι αρκετό; Δεν το βρίσκω αρκετό. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σοβαρά βήματα για την προστασία του αθώου συριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση στη νότια επαρχία Χατάι.

«Η διεθνής κοινότητα έχει τη δυνατότητα να σταματήσει το καθεστώς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ελπίζω πως η ενεργός στάση που επέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιντλίμπ είναι μια αρχή όσον αφορά τέτοιες εξελίξεις», κατέληξε ο Ερντογάν.

Άμεση απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε μάλιστα την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της Άγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.
«Είναι αναγκαία η απομάκρυνση του καθεστώτος αυτού το συντομότερο δυνατόν από την ηγεσία της Συρίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στην πόλη Αλάνια της νότιας Τουρκίας.

«Εάν δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του», συνέχισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ζώνες ασφαλείας για τους αμάχους στη Συρία είναι τώρα σημαντικότερες από ποτέ, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την αμερικανική επιχείρηση, αλλά και ότι ο ίδιος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας (χωρίς πάντως να διευκρινίσει δεν πότε), ενώ έκανε επίσης λόγο και για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Βρετανία: Προειδοποίηση» στον Άσαντ η αμερικανική πυραυλική επίθεση

Ως μια «προειδοποίηση» προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούσε η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε μια αεροπορική βάση στο συριακό έδαφος, έκρινε ο Μάθιου Ράικροφτ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο περί μιας «αναλογικής αντίδρασης σε ανείπωτες πράξεις».

«Χωρίς τα επτά βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τα οποία (η Μόσχα) αψήφησε τις απόψεις των άλλων (κρατών) μελών αυτού του Συμβουλίου, ο Άσαντ θα αντιμετώπιζε κυρώσεις και τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Ράικροφτ.

Ιταλία και Ιαπωνία υποστηρίζουν τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία

Η Ιταλία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν σήμερα οι ΗΠΑ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, λέγοντας ότι είναι μια κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα της Συρίας και ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τη χρήση χημικών όπλων από τον ηγέτη της Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, συμπληρώνοντας: «Το πλήγμα ήταν «μια αναλογική απάντηση... και ένα σήμα αποτροπής απέναντι στους κινδύνους περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ».

Η Ιταλία ασκεί αυτήν την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ιταλίας, το αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων και η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά, καταδίκασαν πάντως τα πλήγματα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει την «αποφασιστικότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της εξάπλωσης χημικών όπλων, μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί ποτέ την εξάπλωση των χημικών όπλων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμπε, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική ενέργεια «είχε σκοπό να αποτρέψει μια επιδείνωση της κατάστασης».

«Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου», πρόσθεσε ο Άμπε.

Αναφερόμενος, δε, στην επίθεση με χημικά όπλα, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 86 αμάχων, ανάμεσά τους και 27 παιδιών, ο Άμπε είπε «η διεθνής κοινότητα υπέστη μεγάλο σοκ απέναντι σε αυτή την τρομερή κατάσταση στην οποία ακόμη και μικρά παιδιά ήταν θύματα» και πρόσθεσε: «αυτό είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κυριότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χαρακτήρισε τα αεροπορικά πλήγματα «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», ενώ χθες σημείωσε πως «απαράδεκτο» να κατηγορείται χωρίς αποδείξεις το καθεστώς της Δαμασκού ως υπεύθυνο για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα.

Η θέση του Άμπε, πάντως, δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και στη Μόσχα, που προσπαθούν να επιλύσουν μια εδαφική διαφορά η οποία χρονολογείται από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν ειρήνη, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

«Δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση στο διμερές ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Ιαπωνία και στη Ρωσία», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

Και Τριντό - Ιορδανία υποστηρίζουν τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία

Ο Καναδάς υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, προσθέτοντας πως η Οτάβα καταδικάζει κάθε χρήση χημικών όπλων, αλλά και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Ο Καναδάς υποστηρίζει πλήρως την περιορισμένη και επικεντρωμένη δράση των Ηνωμένων Πολιτειών για να υποβαθμιστεί η ικανότητα του καθεστώτος Άσαντ να εξαπολύει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αθώων αμάχων, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά. Η χρήση χημικών όπλων από τον πρόεδρο Άσαντ και τα εγκλήματα που το συριακό καθεστώς έχει διαπράξει σε βάρος του ίδιου του λαού του δεν μπορεί να αγνοηθούν», υπογραμμίζει ο Τριντό στη δήλωσή του.

Εξάλλου η Ιορδανία χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα «απαραίτητη και αρμόζουσα απάντηση» σε μια επίθεση με χημικά όπλα για την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση.

Η χημική επίθεση ήταν «μια απάνθρωπη πράξη ... που προκάλεσε ευρύτατες διεθνείς αντιδράσεις, η τελευταία από τις οποίες ήταν το αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα. Η Ιορδανία το θεωρεί (το αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα) απαραίτητη και αρμόζουσα απάντηση στη συνεχιζόμενη στοχοθέτηση αμάχων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ Μομένι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Η κυβέρνηση της Συρίας αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και την επίτευξη μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε, τέλος, έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μερικές ώρες μετά τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η πολιτική για να μπει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

«Απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στο συριακό λαό» υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα δελτίο Τύπου.
Για τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».

ΟΗΕ: Στόχος του Άσαντ, η εξόντωση όσων του αντιστέκονται

Ο στόχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «απλούστατα, η εξολόθρευση όλων εκείνων που του αντιστέκονται, με οποιοδήποτε κόστος», υποστήριξε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ντελάτρ είπε ότι τα αμερικανικά πλήγματα με αφορμή την επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ ήταν «νόμιμα» καθώς έχει καταστεί αναγκαίο «να εμποδιστεί» ο Άσαντ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις