Αυτοί είναι οι διάδοχοι του Σόιμπλε – Ο 37χρονος εκλεκτός

Αυτοί είναι οι διάδοχοι του Σόιμπλε – Ο 37χρονος εκλεκτός

Οι μνηστήρες για τον θράνο του παντοδύναμου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αρκετοί και επικρατεί έντονος αναβρασμός όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη για τον άνθρωπο που θα κάτσει σε αυτή τη θέση. Έντονη ανησυχία επικρατεί φυσικά και στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους. 

 

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) έχουν ήδη εκδηλώσει προεκλογικά το σφοδρό ενδιαφέρον τους με ποικίλους τρόπους. Ο πρόεδρος Κρίστιαν Λίντνερ είχε πει ότι δεν θα επαναλάβει το λάθος της προηγούμενης διαπραγμάτευσης (το 2009) με τους Χριστιανοδημοκράτες να παραιτηθεί από την διεκδίκηση του υπουργείου Οικονομικών. Σε συνέντευξή του δε μετά τις εκλογές εξήγησε ότι από το υπουργείο μπορεί κανείς να συνομιλεί ως «ίσος προς ίσον με την καγκελαρία.

Πρώτος υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο κ. Λίντνερ, αλλά ψηφίστηκε τη Δευτέρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του και επιθυμεί να παραμείνει και πρόεδρός του. Θα αποφύγει τον πειρασμό ενός υπουργείου το οποίο θα του εξασφάλιζε και την αντικαγκελαρία;

Εάν αποφασίσει -και υπό το βάρος ευθυνών των δύο προηγουμένων ιδιοτήτων- να μην είναι ο ίδιος, τότε επόμενος υποψήφιος θεωρείται ο αντιπρόεδρος του FDP -και συνονόματος του κ. Σόιμπλε-, ο 65χρονος Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, προσωπικότητα που μπορεί να αντατοκριθεί μεν στα καθήκοντά του, διότι θα είναι και αντικαγκελάριος, αλλά θεωρείται ειδικός περισσότερο σε θέματα Δικαίου και Εσωτερικών θεμάτων.

Ακολουθεί ο 47χρονος Φόλκερ Βίσινγκ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο από το 2016 και ήταν έως το 2013 πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Βουλής / Bundestag. Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα μνηστήρες : o 64χρονος Kαρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank και ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών παραμείνει στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να γίνει ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας του κόμματος Γενς Σπαν. Τον 37χρονο αυτόν πολιτικό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον έχει μάλιστα χαρακτηρίσει ως «την μεγάλη ελπίδα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος».

Πάντως, επικρατέστερος θεωρείται ο νυν υπουργός Εσωτερικών, ο 63χρονος Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Σαξωνίας. Tο υπουργείο μπορεί να διεκδικήσει όμως και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU), ο βαυαρικός βραχίονας του CDU προτείνοντας τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν. Δεν αποκλείται όμως να προταθεί τελικά και το δεξί χέρι της κ. Μέρκελ, ο 59χρονος Πέτερ Αλτμάιερ, προϊστάμενος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και ομοσπονδιακός υπουργός Ειδικών Καθηκόντων.

Από την πλευρά των Πρασίνων (Die Gruenen), πιθανός υποψήφιος φέρεται ο 51χρονος -τουρκικής καταγωγής- συμπρόεδρος του κόμματος Τσεμ Έζντεμιρ. Οι Πράσινοι όμως δεν έχουν επιδείξει έως τώρα μεγάλο ενδιαφέρον για το υπουργείο αυτό.

Πηγή: Reuters.de