ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Μήνυμα στο Ιράν ο βομβαρδισμός του αντιδραστήρα – Δεν θα επιτρέψουμε να αποκτήσουν πυρηνικά

Ισραήλ: Μήνυμα στο Ιράν ο βομβαρδισμός του αντιδραστήρα – Δεν θα επιτρέψουμε να αποκτήσουν πυρηνικά

Μήνυμα στο Ιράν ότι δεν θα του επιτρέψει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, θέλησε να δώσει το Ισραήλ με το πλήγμα που εξαπέλυσε το 2007 στις εγκαταστάσεις στις οποίες υποπτευόταν ότι κατασκευαζόταν μυστικά ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη γειτονική του Συρία, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

«Η επιχείρηση και η επιτυχία της κατέστησαν σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ να βρεθούν στα χέρια αυτών που απειλούν την ύπαρξή του πυρηνικά όπλα --στη Συρία τότε και στο Ιράν σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Υπηρεσιών Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ στο Twitter μετά την επίσημη παραδοχή από το Ισραήλ για πρώτη φορά ότι αυτό εξαπέλυσε την αεροπορική επιδρομή στις εγκαταστάσεις Αλ Κίμπαρ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της Συρίας.

«Η δύναμη του στρατού μας, της αεροπορίας μας και των υπηρεσιών πληροφοριών μας ενισχύθηκε πάρα πολύ σε σχέση με το 2007. Προς το συμφέρον όλων στη Μέση Ανατολή είναι να λάβουν υπόψη τους αυτήν την εξίσωση», προειδοποίησε παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σημειώνοντας και αυτός ότι με την παραδοχή του το Ισραήλ ότι αυτό επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις στη Συρία το 2007 στέλνει πρωτίστως ένα μήνυμα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η παραδοχή αυτή συμπίπτει με τον πολλαπλασιασμό των προειδοποιήσεων από μέρους του Ισραήλ εναντίον της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην εμπόλεμη Συρία, καθώς και με την απαίτησή του να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί η συμφωνία που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αποτρέψει τους εχθρούς του να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανεπιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να αποτρέψει τους «εχθρούς» του να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ώρες μετά την επίσημη παραδοχή του εβραϊκού κράτους ότι βομβάρδισε το 2007 μια εγκατάσταση όπου υποπτευόταν πως κατασκευαζόταν μυστικά ένας «πυρηνικός αντιδραστήρας» στη Συρία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και «η Μοσάντ (οι μυστικές υπηρεσίες) απέτρεψαν τη Συρία να αναπτύξει μια πυρηνική ικανότητα και τους αξίζουν τα εύσημα», τόνισε με tweet του ο Νετανιάχου.

«Η θέση του Ισραήλ ήταν και παραμένει σταθερή: να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Νετανιάχου στην επίσημη παραδοχή της επιδρομής από το εβραϊκό κράτος, αν και δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από αυτή την επίθεση με στόχο την εγκατάσταση Αλ Κιμπάρ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), τη νύχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 2007.

Η παραδοχή αυτή συμπίπτει με τις ολοένα και περισσότερες προειδοποιήσεις του Ισραήλ ενάντια στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην εμπόλεμη Συρία και τις εκκλήσεις του για τροποποίηση ή ακύρωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο Ιράν στη σύντομη ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, προειδοποίησε ότι η αεροπορική επιδρομή στις εγκαταστάσεις Αλ Κίμπαρ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ αποτελούσε ένα μήνυμα σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ ο υπουργός Υπηρεσιών Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ έγραψε στο twitter:

«Η επιχείρηση και η επιτυχία της κατέστησαν σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ να βρεθούν στα χέρια αυτών που απειλούν την ύπαρξή του πυρηνικά όπλα --στη Συρία τότε και στο Ιράν σήμερα».

katz

Τα στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ, που παραδέχθηκε σήμερα ότι επιτέθηκε και κατέστρεψε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια μια εγκατάσταση στη Συρία όπου υποπτευόταν ότι στεγαζόταν πυρηνικός αντιδραστήρας, φέρεται να έχει διεξαγάγει στο παρελθόν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής.

Επιδρομή στο Οσιράκ

Στις 7 Ιουνίου 1981 η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ταμούζ, 17 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ο οποίος είχε κατασκευαστεί με τη βοήθεια της Γαλλίας. Ένας Γάλλος τεχνικός είχε σκοτωθεί από την επιδρομή.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη βάση Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο τους. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα αεροπλάνα κατάφεραν να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά πετώντας πολύ χαμηλά πάνω από τη σαουδαραβική και την ιρακινή έρημο. Μόλις έφτασαν στον στόχο τους, έριξαν βόμβες 900 κιλών εναντίον του πυρηνικού αντιδραστήρα και επέστρεψαν στο Ισραήλ μέσω της Ιορδανίας.

Η επιχείρηση προκάλεσε έντονες διεθνείς επικρίσεις, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Το 2007 η ισραηλινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε για πρώτη φορά εικόνες από την επιδρομή.

Ο Ισραηλινός τότε πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπεγκίν δικαιολόγησε την επιδρομή ισχυριζόμενος ότι το Οσιράκ θα ήταν σύντομα επιχειρησιακό, γεγονός που θα επέτρεπε στον Σαντάμ Χουσέιν να αναπτύξει ατομική βόμβα.

Δολοφονία Ιρανών επιστημόνων

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μασούντ Αλί Μοχαμαντί δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη. Ο διάσημος αυτός φυσικός, που δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, εργαζόταν παράλληλα για τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σκοτώθηκε από την έκρηξη μιας παγιδευμένης με εκρηκτικά μοτοσικλέτας την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του.

Πολλοί ηγέτες και επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την επίθεση στις ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Τεχεράνη είχε ήδη κατηγορήσει τον Δεκέμβριο του 2009 τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι είχαν απαγάγει έναν πυρηνικό φυσικό, τον Σαχράρ Αμιρί, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τον Μάιο του ίδιου έτους.

Τον Νοέμβριο του 2010 δύο φυσικοί που είχαν σημαντική θέση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έγιναν στόχος στην Τεχεράνη βομβιστικών επιθέσεων. Το Ιράν τις απέδωσε και πάλι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. Ένας από τους επιστήμονες, ο Μαζίντ Σαχριαρί, σκοτώθηκε.

Στο απόγειο της κρίσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πέντε Ιρανοί επιστήμονες έπεσαν θύματα επιθέσεων στην Τεχεράνη σε διάστημα δύο ετών.

Στις 12 Νοεμβρίου 2011 έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών των Φρουρών της Επανάστασης σε προάστιο της Τεχεράνης προκάλεσε τον θάνατο 36 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο Χασάν Μογαντάμ, αρμόδιος για τα προγράμματα εξοπλισμού της επίλεκτης αυτής μονάδας του ιρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, η έκρηξη σημειώθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ιός του Διαδικτύου

Το φθινόπωρο του 2010 ένας ισχυρός ιός του Διαδικτύου, ο Stuxnet, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, προσβάλλοντας πολλές χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μπλοκάροντας τις συσκευές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνταν για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονταν για τον ιό αυτό, όπως και για τον Flame.

Εξάλλου το Ισραήλ έχει διεξαγάγει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, μεταξύ αυτών και εναντίον οχηματοπομπών που μετέφεραν όπλα προς τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Σχετικές ειδήσεις