ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Σφοδρή επίθεση σε Τουρκία και Ρωσία για τις εξελίξεις στη Συρία

Μέρκελ: Σφοδρή επίθεση σε Τουρκία και Ρωσία για τις εξελίξεις στη Συρία

Σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη δράση του «Σουλτάνου» στη Συρία, εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της γερμανικής Βουλής - Χωρίς τέλος οι θηριωδίες και το αιματοκύλισμα παιδιών στη Μέση Ανατολή

Η καγκελάριος της Γερμανίας επέκρινε με δριμύτητα τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βόρεια Συρία, αλλά και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Μιλώντας σε βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γούτα «με τον εντονότερο τρόπο».

Από το «στόχαστρο» της Μέρκελ δεν ξέφυγαν ούτε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, στον οποίο επέρριψε ευθύνες, αλλά ούτε και η Ρωσία που «απλώς παρακολουθεί» τα γεγονότα να εξελίσσονται, ενώ αίμα αθώων και παιδιών συνεχίζει να χύνεται καθημερινά, επιτείνοντας συνεχώς το μέγεθος της τραγωδίας.

Αναφερόμενη, δε, στις μάχες στο Αφρίν η καγκελάριος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας, παρά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της.

«Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της πολιτικής της στους βουλευτές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές…

Σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, η κουρδική κοινότητας της Γερμανίας επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη γιατί δεν αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Αφρίν.

Η Γερμανία, που φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια. Φοβάται επίσης μια «εισαγωγή» της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της. Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 30 ιδρύματα (κυρίως θρησκευτικά) της τουρκικής κοινότητας βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν, ενώ η γερμανική αστυνομία υποψιάζεται ότι υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές είναι κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα «αυξανόμενη ανησυχία» για τις ενέργειες του τουρκικού στρατού στην πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας και ζήτησε να συμμορφωθεί η Τουρκία προς το διεθνές δίκαιο για την προστασία αμάχων πληθυσμών.

«Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τις αναφορές για την κατάληψη μεγάλων περιοχών της πόλης Αφρίν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και του μεγάλου αριθμού προσφύγων που διαφεύγουν από την πόλη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ ζήτησε να ερευνηθούν οι πληροφορίες για σφαγές και λεηλασίες καθώς και να υπάρξει επιστροφή στην πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Παράλληλα, δήλωσε πως η Τουρκία έχει «δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας» αναφορικά με τα σύνορά της, όμως οι ενέργειες της Άγκυρας θα πρέπει «να παραμείνουν μέσα στα όρια του απαραίτητου και του αναλογικού».

«Έχουμε σαφώς, και δεν μπορώ να το αρνηθώ, ιδιαίτερα υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων, σημαντικές αμφιβολίες για την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των τουρκικών ενεργειών», κατέληξε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις