ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τέλος το αιματοκύλισμα αμάχων και παιδιών στη Συρία – Τουρκικοί βομβαρδισμοί και στο Ιράκ

Χωρίς τέλος το αιματοκύλισμα αμάχων και παιδιών στη Συρία – Τουρκικοί βομβαρδισμοί και στο Ιράκ

Τουλάχιστον 20 άμαχοι, από τους οποίους 16 ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν την Τετάρτη (21/3) σε αεροπορική επιδρομή κοντά σε ένα σχολείο στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), η οποία τελεί κυρίως υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

«Η επιδρομή έπληξε παιδιά που έβγαιναν από ένα δημοτικό σχολείο. Δεν ήταν πάνω από 11 χρονών», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που έχει την έδρα της στη Βρετανία.

Η ΜΚΟ δεν ήταν ωστόσο σε θέση να πει αν επρόκειτο για επιδρομή της συριακής ή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τουλάχιστον 12 νεκροί από αεροπορικό βομβαρδισμό της Τουρκίας στα βόρεια του Ιράκ

Την ίδια ώρα, αεροπορικός βομβαρδισμός που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σκότωσε τουλάχιστον 12 μαχητές του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στα βόρεια του Ιράκ, σύμφωνα με ανάρτηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Twitter.

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε χθες πλήττοντας την περιοχή Χακούρκ στα βόρεια του Ιράκ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι μαχητές προετοίμαζαν επίθεση.

Σύροι αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία για να εγκαταλείψουν πόλη της ανατολικής Γούτα

Παράλληλα, μια ομάδα Σύρων ανταρτών θα εγκαταλείψει πόλη της ανατολικής Γούτας στη Συρία, έπειτα από συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, και θα μεταφερθεί σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συμφωνία που συνάπτεται στον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν δύο πηγές της αντιπολίτευσης.

Μαχητές της Άχραρ αλ Σαμ που ελέγχουν την πόλη Χαράστα συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και την παροχή αμνηστίας βάσει των όρων που έχουν θέσει οι αρχές για όσους επιθυμούν να παραμείνουν, επεσήμαναν οι πηγές.

Ωστόσο προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, ενώ μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης εξήγησε ότι τα εμπόδια που εγείρονται ίσως καθυστερήσουν την εφαρμογή της για κάποιες ημέρες.

«Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε και ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ανακοίνωση εκεχειρίας, ίσως ήδη από την Τετάρτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πιθανό να προηγηθεί η απομάκρυνση των τραυματιών αμάχων, ενώ τόνισε ότι όσοι άμαχοι παραμένουν στη Χαράστα είναι αντιμέτωποι «με ανείπωτα δεινά».
Σημειώνεται ότι ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις έχουν καταλάβει το 70% της ανατολικής Γούτα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έπειτα από μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών που διήρκησε εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις