ΚΟΣΜΟΣ

Η καταστροφή της Αφρίν: Λεηλατούν και πυρπολούν όπως το ISIS οι «απελευθερωτές» του Ερντογάν

Η καταστροφή της Αφρίν: Λεηλατούν και πυρπολούν όπως το ISIS οι «απελευθερωτές» του Ερντογάν

Μαζικές λεηλασίες από τους Τούρκους στρατιώτες και τους τζιχαντιστές συμμάχους τους, του FSA, στην Αφρίνκαταγγέλλουν Κούρδοι αξιωματούχοι αλλά και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Μαζικές λεηλασίες, βανδαλισμοί και βασανιστήρια από τους Τούρκους εισβολείς στην Αφρίν

«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτήρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν.

«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ.

DYbkLcjWkAIQjoq

DYk0BHaW4AA4rPp
erdogan 2
afrin flag

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός, ο οποίος επιδιώκει να εκδιώξει από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία την κουρδική οργάνωση YPG παρά το γεγονός ότι ήταν εκείνη που πολέμησε και εκδίωξε τους τζιχαντιστές του ISIS από την περιοχή.

Ο Χάλεντ Χότζα, πρώην επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της βασικής συνιστώσας της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, επίσης κατήγγειλε τις ενέργειες αυτές.

Στόχος της επιχείρησης της Τουρκίας ήταν «να απελευθερώσει τους Κούρδους και τους Άραβες αδελφούς μας από το YPG», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter. Δεν υπάρχει θέση στις τάξεις των Σύρων ανταρτών «για τους ληστές», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες μέσα από την Αφρίν καταγράφουν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις να ρίχνουν αγάλματα που παρουσιάζουν προσωπικότητες της κουρδικής παράδοσης. Ένας μαχητής φαίνεται να κρατά ένα μεγάλο μαχαίρι και να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του.

«Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύχτας παρά το κρύο.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», επεσήμανε η ΔΕΕΣ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες», τόνισε.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ, σε δηλώσεις του έπειτα από περιοδεία του στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «… η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στην Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι σχεδόν μηδενική».

Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.

«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα μείνουν στην Αφρίν»

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και θα αφήσουν την περιοχή σε «αυτούς που τους ανήκει πραγματικά», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών συμμάχων τους στην πόλη αυτή το Σαββατοκύριακο.

Προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περί τις 250.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Αφρίν ακολουθώντας έναν διάδρομο προς νότον που οδηγεί προς τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ποιος θα είναι όμως ο επόμενος στόχος του «Σουλτάνου», ο οποίος έχει πάρει «φόρα» μπροστά στην απραξία τη διεθνούς κοινότητας για τις σφαγές κατά των Κούρδων;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει στις 26 Ιανουαρίου να διευρύνει και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, καθ' όλο το μήκος των συνόρων της με την Τουρκία και μέχρι το Ιράκ προς ανατολάς, την τουρκική επίθεση που διεξάγεται εναντίον του θύλακα του Αφρίν με στόχο να εξαλειφθεί κάθε παρουσία μιας κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική, παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ είναι εκείνοι που «καθάρισαν» έπειτα από πολύμηνες και σκληρές μάχες τις περιοχές που ελέγχουν από τους σκληρούς τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.

Μιλώντας προς επαρχιακούς αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε πως μετά τη συνεχιζόμενη επιχείρησή του στο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, η Τουρκία θα συνεχίσει προς ανατολάς και υποσχέθηκε ότι θα «καθαρίσει» τη Μανμπίτζ, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στο πλευρό των κούρδων πολιτοφυλάκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Σχετικές ειδήσεις