ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία: Νεκρός ο τζιχαντιστής της ομηρείας στην Trebes (Pics+Vids)

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία: Νεκρός ο τζιχαντιστής της ομηρείας στην Trebes (Pics+Vids)

Παλιός γνώριμος των Αρχών ο 26χρονος δράστης

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές Αρχές της πόλης Trebes στη νότια Γαλλία, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών από σούπερ μάρκετ στο οποίο κρατούσε ομήρους υπό την απειλή χειροβομβίδων, μαχαιριών κι ενός πιστολιού.

Ο ίδιος ειχε δηλώσει ότι ενεργεί στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και ζητούσε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η γαλλική αστυνομία σκότωσε τον ένοπλο που είχε ταμπουρωθεί στο σουπερμάρκετ, επιβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Νωρίτερα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο σύνολό τους ως τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα και τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό, πριν τραυματίσει στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS κοντά στο στρατόπεδό του όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σουπερμάρκετ στην Τρεμπ».

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα μετά την αρχική επίθεση στην πόλη Καρκασόν που είχε θύμα ένα αστυνομικό του σώματος των CRS (ανάλογο των ΜΑΤ).

Ο 26χρονος ήταν γνωστός στις Αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.

Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

DY BElTX0AA0xZI

Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της σύλληψης ομήρων στη νότια Γαλλία είχε ζητήσει την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στην αρμόδια αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οποίας οι πρώτοι ανακριτές πρόκειται να φθάσουν επί τόπου.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα από τον Εισαγγελέα Παρισίων.

Ολοκληρώνοντας ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης Τρεμπ, διαβεβαιώνοντάς τους για την πλήρη κινητοποίηση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων, για την ασφάλεια της περιοχής όπου ο τρομοκράτης έχει καταφύγει.

download copy
terror france

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις