ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Τουρκία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο -Γιατί επισπεύδει τις κάλπες ο «Σουλτάνος»

«Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου», ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολύ νωρίτερα δηλαδή και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι κάλπες θα στηθούν 16 μήνες πριν απο την συμπλήρωση της κανονικής θητείας του Τούρκου Προέδρου, δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως το κόμμα του, παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019 με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.

Η πρόταση όμως του κ. Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Δείτε το βίντεο από το διάγγελμα Ερντογάν:

«H προτίμηση μας ήταν να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβριο του 2019. Λόγω των επιχειρήσεων στη Συρία, αλλά και λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή είναι πλέον αναγκαίο να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα. Για να μπορέσουμε να λάβουμε πιο ισχυρές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε, πρέπει να περάσουμε στο νέο σύστημα Διοίκησης και πρέπει να βγάλουμε άμεσα το θέμα των εκλογών από την επικαιρότητα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν.

Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) είχε ζητήσει από χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, η Τουρκία θα μετατραπεί και επίσημα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος θα εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου θα είναι πλέον αρχηγός τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο από τη συνάντηση Ερντογάν - Μπαχτσελί:

Παράταση της κατάστασης έκτακτης άναγκης

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε σήμερα να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Παρ'όλα αυτά το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα 18 Απριλίου την παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Διαβάστε επίσης: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν είναι «γυμνός» - Σε απόλυτο πανικό ο «Σουλτάνος»

Ταγίπ Ερντογάν: Το σατανικό σχέδιο ενός κουλουρά που με ένα ποίημα έγινε Πρόεδρος της Τουρκίας!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις